Confidenţialitate

Ciocniri între protestatari și poliție în Georgia. Oamenii, nemulțumiți de aprobarea controversatului proiect de lege privind „agenții străinătății” | AUDIO

În Georgia, au loc ciocniri între protestatari și poliție. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de faptul că Parlamentul de la Tbilisi a aprobat astăzi în a treia și ultima lectură controversatul proiect de lege privind „agenții străinătății”, numit „legea rusă” de contestatarii săi. Ei consideră că aceasta este similară cu o lege folosită de Kremlin pentru a-și reduce la tăcere criticii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de lege privind transparența influenței străine ar obliga asociațiile neguvernamentale și mass-media să se înregistreze ca “organizații care servesc interesele unei puteri străine” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Partidul de guvernământ Visul georgian susține că măsura ar spori transparența și ar apăra suveranitatea Georgiei.

Pe de altă parte, contestatarii se tem că o astfel de lege ar reduce la tăcere Opoziția și vocile critice la adresa puterii. În plus, spun ei, ar putea afecta intrarea țării în Uniunea Europeană. Georgia a primit statutul de țară candidată la aderare anul trecut.

Proteste au loc în Georgia de mai multe zile, peste 100 de persoane au fost arestate și zeci de polițiști răniți.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ultimele pregătiri pentru Festivalul Internațional de Film de la Cannes: Lunetiști, dispozitive anti-dronă dar și sisteme bazate pe inteligența artificială ca măsuri de securitate | AUDIO