Cinque Terre, tărâmul colorat de pe coasta Mării Ligurice

Una dintre cele mai fotografiate și dorite destinații de vacanță din lume este Cinque Terre. Este locul care reflectă cel mai bine adevăratul spirit al italienilor. Cele cinci pământuri (în traducere) sunt cinci sătuce înșirate pe coasta Mării Ligurice.

 

Atât zona coastei, cele cinci sate, cât și dealurile care le înconjoară fac parte din Patrimoniul UNESCO pentru că au reușit să-și păstreze aerul rustic. Fiecare cătun este o variație pe aceeași temă: avem arhitectură veche, case colorate în nuanțe pastelate, flori la fereastră. Dar bineînțeles că fiecare așezare are specificul său. De pildă, Riomaggiore este renumit pentru vinurile care se produc aici. Manarola este cel pitoresc sat. Corniglia este cocoțat pe un deal acoperit cu plantații de măslini.

hotel_riomaggiore

(foto Riomaggiore)

Vernazza este cel mai spectaculos dintre toate și preferatul turiștilor care pot vedea aici ruinele unui castel sau pot face plajă pe stânci, dacă nu sunt foarte pretențioși. Condiții mai bune găsesc în Monterosso al Mare, sătucul scăldat de valuri.

Monterosso-al-Mare

(foto Monterosso al Mare)

Până acum câțiva ani, zona era departe de turism. După ce au apărut căile ferate, totul s-a schimbat, astfel că azi, se ajunge aici foarte ușor cu trenul. Turiștii români pot lua avionul până în Pisa (cu escală), profită de ocazie pentru a se poza cu celebrul turn înclinat, apoi se urcă frumos într-un tren și ajung pe coasta mării. Cei care vor să închirieze o mașină trebuie să știe că au voie să se plimbe pe străduțele satelor doar pe jos, așa că mașinile trebuie parcate în localitatea La Spezia.

 

Pe de altă parte, pentru că anual hoarde de turiști dau năvală în acest paradis al Italiei, pe vremuri izolat, autoritățile vor să ia măsuri. Din vară numărul celor care vizitează zona nu va mai depăși 1,5 milioane de oameni. Anul trecut, peste 2,5 milioane de turiști au ajuns în Cinque Terre.

 

Pentru a evita aglomerația, cele mai bune luni în care să mergi aici sunt mai și septembrie.

Articole Similare