Confidenţialitate

Cine este Alyssa Carson, cel mai tânăr astronaut și, poate, primul om care va ajunge pe Marte – VIDEO

La 17 ani, Alyssa Carson se pregătește pentru a deveni primul om care ajunge pe planeta Marte.

Anca Grădinaru a stat de vorbă,  pentru Lumea Europa FM, cu cel mai tânăr astronaut din lume, Alyssa Carson.

Fondatoare a The Blueberry Foundation, Alyssa Carson a luat o decizie când avea doar trei ani, care îi marchează întreaga viață. Visul ei de a deveni primul om pe Marte prinde din ce în ce mai mult contur.

Alyssa Carson este acum astronaut în pregătire la NASA și candidat la primul zbor uman către Marte. Se definește ca membru al ”generației Marte”. De fapt, Alyssa este unul dintre liderii săi pentru că este ambasador al misiunii NASA de a duce primul om pe planeta roșie în cel mult 15 ani.

Alyssa Carson a venit la București împreună cu tatăl său, Bert Carson.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ne-a urmărit discret de la câțiva metri cât timp noi două am vorbit. Apoi, cât fiica sa continua să le vorbească altor oameni despre visul său, mi-a mărturisit că pe cât de mândru este de Alyssa, pe atât de sfâșiat este la gândul că dacă va fi să plece pe Marte, mometul ar putea fi ultimul când își va putea strange în brațe unicul copil.

“-Felul în care și-a urmat calea, cum i s-au deschis ușile mă fac să cred că este vorba despre destin, că a venit pe lume să ajute umanitatea să facă acel mic pas către colonizarea planetei Marte.

Apoi, să sperăm că după ea, cineva va merge pe Europa, satelitul planetei Jupiter, astfel încât specia umană să continue să existe.

-Care a fost cel mai dificil moment pentru dumneavoastră în toți acești ani?

-Acum, nu cred că mai sunt multe momente dificile.

Cred că momentul cu adevărat dificil va fi când va decola de pe Pământ. Acel moment mă va lovi rău.

Dar voi fi mândru de ea, că și-a îndeplinit visul. Pe de altă parte, va fi greu….să-ți urmărești copilul luându-și zborul, plecând în cel mai bun caz, pentru trei ani.

-Discutați cu ea despre aceste momente?

-Da, discutăm sincer tot timpul.

Discutăm inclusiv despre posibilitatea de a elimina anumite organe din corp. De exemplu, amigdalele sau apendicele. Aceste organe nu sunt unele de care ai neaparat nevoie și când vei fi la 40 de milioane de mile (64 de milioane de kilometri) depărtare, vrei să-ți iei toate măsurile de precauție.

De asemenea, discutăm despre varianta ca misiunea pe Marte să însemne de fapt un singur drum, de pe Pământ pe Marte, iar ea spune că vrea să meargă acolo chiar și în acest caz.

Deci am avut toate aceste discuții de-a lungul anilor, am vrut să fiu sigur că asta este într-adevăr ceea ce își dorește pentru că dacă nu e, trebuie să facă altceva.

-Îmi cer scuze că vă adresez o asemenea întrebare, așa direct, dar se fac pregătiri și pentru reproducere umană pe Marte?

-Categoric da, e posibil să se întâmple și asta, însă nu în primele misiuni pentru că la început, va trebuie să învețe să trăiască acolo.

Și odată ce înveți cum să trăiești acolo, poți să începi să faci și așa ceva.

Chiar cred că se va întâmpla chiar de va fi să fie peste o sută sau două sute de ani. Vom locui pe Marte așa cum o facem acum, pe Pământ.

Alyssa Carson are în acest moment 17 ani și un CV excepțional. Însă lucrurile cu adevărat complexe abia acum încep. Urmează cel puțin 15 ani în care trebuie să convingă NASA că ea trebuie să fie primul om care va călca pe Marte.

 

Reporter: Anca Grădinaru
Imagine: Antonio Vitalia
Montaj video: Alina Nistor, Antonio Vitalia
Foto: Diana Căpitanu