Confidenţialitate

Cinci cauze ale apariției sinuzitei și ce poți face (P)

Sinuzita este o afecțiune care se dezvoltă atunci când sinusurile paranazale devin inflamate. Cel mai adesea, apariția inflamației este favorizată de modificări structurale la nivelul nasului sau de o potențială infecție. Simptomele cu care este asociată această boală sunt similare cu cele ale răcelii comune, de la febră și tuse la congestie nazală sau nas înfundat, dureri de cap și declinul simțului olfactiv (mirosului).

Această problemă de sănătate este destul de comună, dar dacă ajungi să te confrunți cu episoade repetate poate fi vorba de o formă cronică. În acest articol, poți descoperi 5 dintre cele mai frecvente cauze care pot conduce la o astfel de manifestare, precum și câteva informații despre opțiunile de tratament.

  1. Polipii nazali

Una dintre cauzele comune ale sinuzitei este apariția polipilor nazali. Aceștia sunt tumori benigne (necanceroase) regăsite la nivelul mucoasei nazale și pot conduce la blocarea pasajelor nazale sau a sinusurilor. Dezvoltarea lor este favorizată de afecțiuni precum astmul sau fibroza chistică, putând exista și o componentă ereditară. Anumite gene pot cauza o reacție neobișnuită la inflamație a mucoasei nazale.

Tratamentele recomandate pentru polipi nazali pot fi medicamentoase sau chirurgicale. Pentru început, medicul poate alege să prescrie spray-uri nazale pe bază de steroizi capabile să reducă inflamația, dimensiunea polipilor și simptomele de congestie. Dacă nu produc efectul așteptat, poate fi necesară o operație de îndepărtare a polipilor.

  1. Deviația de sept nazal

Atunci când peretele subțire care separă cele două pasaje nazale, denumit sept, nu se află într-o poziție centrală, sinusurile paranazale pot fi parțial sau total blocate, conducând la înrăutățirea simptomelor specifice de sinuzită. [2]

Dacă se dorește corectarea deviației este necesară o intervenție chirurgicală care implică anumite costuri și riscuri. Pentru a le evita, poți alege ameliorarea simptomelor cu decongestionante, antihistaminice, spray-uri nazale cu steroizi sau benzi nazale. Decizia finală trebuie luată numai în urma unui consult medical de specialitate care poate stabili severitatea situației cu acuratețe.

  1. Infecțiile tractului respirator

O altă cauză comună a episoadelor repetate de sinuzită este dezvoltarea de infecții ale tractului respirator. Aceste infecții sunt cel mai adesea provocate de răceli comune și conduc atât la inflamarea și îngroșarea membranelor sinusale, cât și la imposibilitatea de a drena mucusul corespunzător. Frecvent, sunt rezultatul contractării anumitor viruși sau bacterii.

În acest caz, se recomandă remedii disponibile în confortul casei tale, precum odihna, creșterea aportului de lichide, gargara cu apă caldă și sărată pentru adulți, analgezicele uzuale pentru febră și dureri de gât și ceaiurile fierbinți bogate în lămâie și miere. Dacă simptomele persistă pentru mai mult de o săptămână sau două, pot fi necesare antibiotice prescrise de medic. Sunt folositoare numai dacă infecția este de natură bacteriană.

  1. Alergiile

Inflamația pe care alergiile o produc la nivelul mucoasei nazale poate fi și ea o cauză a sinuzitei. Cel mai adesea este vorba de rinita alergică sau febra fânului care este definită de simptome specifice unei răceli și este provocată de alergeni respiratori precum polenul. Cele mai comune manifestări sunt strănutul, nasul înfundat, lăcrimarea ochilor și mâncărimile la nivelul nasului, ochilor sau cerului gurii.

Pentru a trata această afecțiune sunt recomandate medicații precum antihistaminicele, picăturile de ochi, corticosteroizii nazali sau administrați oral și imunoterapia alergen specifică. Este necesar un consult medical de specialitate pentru a decide care dintre aceste opțiuni este potrivită pentru tine.

  1. Anumite afecțiuni medicale

Simptomele specifice sinuzitei pot fi declanșate și de anumite afecțiuni precum fibroza chistică, HIV sau Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite și alte boli care implică sistemul imunitar.

Spre exemplu, în cazul fibrozei chistice, producția de mucus care este anormal de îngroșat și aderent conduce la blocarea căilor respiratorii, inclusiv a sinusurilor. Tratamentele la care poți recurge variază în funcție de boala care a determinat apariția sinuzitei și pot fi stabilite doar de un medic specialist.

Sinuzita este o afecțiune comună care poate fi cauzată atât de răcelile de sezon, cât și de boli grave care implică deficiențe ale sistemului imunitar. De aceea este important să consulți un medic atunci când simptomele nu răspund la remedii uzuale sau se repetă periodic.

Foto: freepik.com