CHIȘINĂU: Președintele Dodon organizează consultări politice, după debarcarea guvernului

Președintele Republicii Moldova așteaptă la consultări, miercuri dimineață, liderii partidelor parlamentare la consultări.

Marți, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis printr-o moțiune de cenzură adoptată de legislativul de la Chișinău.

Demersul a fost inițiat de socialiști, care au făcut parte din coaliție alături de proeuropeni, nemulțumiți de planul de reformare a Procuraturii.

Cele două tabere adverse au condus Republica Moldova în ultimele printr-un acord de conjunctură, prin care a fost înlăturat de putere Partidul Democrat, condus din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit ulterior din țară.

Democrații au votat, alături de socialiști, moțiunea de cenzură.

„Nu a fost o surpriză! Am văzut că tuturor din PSRM şi tuturor deputaţilor din PD le-a fost frică de reforma justiţiei. Acum să îşi asume această demisie. Nu avem ce să discutăm cu acei care au demis acest Guvern”, a spus Maia Sandu, relatează potralul Unimedia.

„Mi-ar fi plăcut să îi convingem şi să avem aprobată legea de reformă în justiţiei. Dar în situaţia în care nu există voinţă politică şi nu a existat vreodată voinţă politică, atât timp cât reforma nu i-a vizat pe cei din PSRM, ei au declarat că vor susţine reforma. Atunci când au văzut că în acea listă nu sunt oameni care să fie controlaţi de Igor Dodon, CSP-ul să trebuiască să aleagă din această listă, dintr-o listă de oameni independenţi, atunci ei s-au simţit într-o situaţie de risc şi au hotărât să demită acest Guvern”, a adăugat premierul destituit.

Președintele prorus Igor Dodon a declarat că îşi poate asuma responsabilitatea de a numi un premier din afara politicii, relatează Radio Chişinău.

La Bucureşti, atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ludovic Orban au avertizat că sprijinul României pentru Republica Moldova, inclusiv cel financiar, va fi condiţionat de continuarea reformelor dincolo de Prut.

Comisia Europeană a cerut, la rândul său, ca lupta împotriva corupției să nu înceteze în Republica Moldova.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS