Confidenţialitate

Chișinău: Măsurile stabilite de autorități pentru a reduce consumul electric | AUDIO

La Chișinău, iluminatul public se va opri cu o oră mai devreme decât până acum, adică de la 06:00 dimineața, iar seara, luminile pe stradă se vor aprinde cu o oră mai târziu. În plus, nu va mai fi permis iluminatul vitrinelor. Sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorități pentru a reduce consumul de curent electric.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iluminatul stradal începe de la 20:00, nu de la 19:00

În Capitala Republicii Moldova, iluminatul stradal va porni abia de la 20:00 și nu de la 19:00, așa cum era până acum. Dimineața, luminile vor fi oprite de la ora 06:00, adică cu o oră mai devreme, a decis Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău, potrivit postului de televiziune TV8.

De asemenea, în situații speciale, ar putea fi deconectat iluminatul pe timp de noapte sau la sfârșit de săptămână.

Firmele și instituțiile publice își fac propriile planuri de optimizare a consumului

În plus, firmele și instituțiile publice trebuie să-și facă propriile planuri de optimizare a consumului de energie electrică la orele de vârf, adică între 07:00 și 11:00, iar seara, între 18:00 și 23:00.

Temperatura maximă de 19 grade Celsius în instituții publice

Măsurile fac parte dintr-un pachet mai amplu stabilit de autoritățile de la Chișinău care au impus o temperatură maximă de 19 grade Celsius în instituții publice și unități comerciale, iar în afara orelor de lucru de 15 grade Celsius.

Iluminatul interior al clădirilor, redus cu 30%

Iluminatul interior al clădirilor trebuie redus cu cel puțin 30% acolo unde se poate, nu vor mai fi permise fântâni arteziene cu lumini, iluminatul vitrinelor și nici alt iluminat decorativ sau publicitar, cu excepția iluminatului firmelor.

La fel ca multe alte state europene, Republica Moldova e afectată de sistarea livrărilor de energie electrică din Ucraina și reducerea cantității de gaze naturale de la compania rusească Gazprom.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Republica Moldova: Separatiștii din Tiraspol se întâlnesc cu liderii de la Chișinău pentru a discuta despre livările de curent