Confidenţialitate

Republica Moldova: Separatiștii din Tiraspol se întâlnesc cu liderii de la Chișinău pentru a discuta despre livările de curent

Criza energetică din Republica Moldova continuă: după ce Chișinăul a cerut o întâlnire cu Tiraspolul pentru a crește livrările de curent, separatiștii anunță o întâlnire pentru vineri. Dar, în același timp, așa-zisul ministru de externe din Transnistria recomandă Moldovei să discute cu Moscova, pentru că de acolo ar veni toate rezolvările.

Centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși, a redus de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică pentru Republica Moldova de la 70% la 27% și a anunțat o scădere până la 23 % din noiembrie.

„Dacă ar fi să discutăm ca adulții problema energetică, ar fi mai util Moldova să comunice direct cu Rusia”.

La solicitarea Chișinăului, separatiștii de la Tiraspol spun că sunt gata să organizeze, vineri, o întâlnire a reprezentanţilor politici pentru a discuta despre criza energetică.

Așa-zisul ministru de externe, Vitali Ignatiev, a explicat că, deși Moldova furnizează zilnic volume suplimentare de gaz pentru producția de energie, cantitatea crește doar ușor, departe de nivelul din contract.

„Dacă discutăm problemele energetice ca adulții, ar fi mai util ca partea moldovenească să comunice direct cu Rusia”, a spus Vitali Ignatiev.

„Ce livrări vor fi în noiembrie în Moldova și Transnistria depinde de relațiile Moldovei cu Gazprom și, în general, cu Rusia. Dacă volumele rămân aceleași, centrala nu va putea crește rezervele de energie electrică”, a declarat reprezentantul separatiștilor.

La întâlnirea de vineri, Tiraspolul va pune în discuție și chestiunile privind importul de medicamente, alimente și restricții bancare, anunță jurnaliștii Unimedia din Chișinău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Criza energetică din Republica Moldova se accentuează. Populația este îndemnată să reducă consumul, iar Guvernul a dat un exemplu: A ținut ședința cu luminile stinse | VIDEO