Chișinău: 15 judecători și trei executori judecătorești, reținuți pentru spălare de bani

Operațiune de amploare a Centrului Național Anticorupție de la Chișinău: 15 judecători și foști judecători  și trei executori judecătorești au fost reținuți în Republica Moldova în urma unor percheziții de amploare. Magistrații și executorii judecătorești ar fi implicați într-o vastă operațiune de spălare de bani. În total, ar fi vorba de 20 de miliarde de dolari, spun procurorii. Suspecții riscă pedepse de 5 până la 10 ani de închisoare.

 Unul dintre judecători fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în timp încerca să fugă din Republica Moldova. Un alt judecător nu a putut fi reținut pentru că nu se află în țară. Cel mai probabil, va fi dat în urmărire internațională, anunță presa de la Chișinău.

În total, au fost reținuți, pentru 72 de ore, 15 judecători și foști judecători  precum și 3 executori judecătorești.

Şefului Direcţiei urmărire penală a Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Bogdan Zumbreanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între cei reținuți se află magistraţi de la Curtea de Apel, de la tribunalele din Chişinău, dar şi de la Judecătoria Militară. Măsurile au fost luate după 50 de percheziții făcute în birourile și locuințele suspecților:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Magistraţii au fost reţinuţi în legătură cu spălarea a 20 de miliarde de dolari – prin intermediul mai multor companii off-shore şi a unor firme din Rusia. Banii au circulat în baza unor documente contrafăcute de executori. Schema este una complexă iar anchetele au pornit încă din 2014. Deocamdată, procurorii din Republica Moldova nu știu unde au ajuns banii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS