Chinezii au construit autobuzul electric care merge la o înălțime de 2 metri, pe șine

În China, autoritățile testează un sistem inovator de transport public în comun.
Este vorba despre un autobuz electric care nu ocupă loc în trafic: merge pe șine, la o înălțime de 2 metri față de carosabil, iar mașinile pot circula pe sub el.

Autobuzul electric are o lungime de 22 de metri, o lățime de apoape 8 metri și este înalt de aproape 5 metri. Nu poluează și nici nu încurcă traficul, pentru că rulează pe șine, la doi metri înălțime față de carosabil. Pe sub el pot trece mașinile aflate în trafic, pe două benzi de circulație. Este ca și cum autoturismele ar circula prin tunel.

Interiorul autobuzului seamănă mai degrabă cu salonul de așteptare al unui aeroport modern, nicidecum cu interiorul unui autobuz obișnuit. Întrăuntru încap 300 de persoane.

BUS 2

Autobuzul – Transit Elevated Bus – a fost testat deocamdată pe o porțiune de 300 de metri, din orașul chinez Qinhuangdao. A circulat de data aceasta cu viteză mică și în linie dreaptă, fără să fie nevoit să oprească la semafoare, să treacă pe sub poduri sau să schimbe direcția la intersecții.

După ce va primi undă verde, va rula cu 65 de kilometri pe oră. Producătorii spun că noul autobuz îndeplinește aceleași funcții ca metroul, dar are costuri de producție de 5 ori mai mici. Autoritățile din China speră să îl introducă în circulație, în orașele aglomerate, până la sfârșitul acestui an.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS