Confidenţialitate

China şi SUA salută întrevederea istorică dintre cei doi lideri coreeni

China “a aplaudat”, vineri, summitul dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae In, calificând drept “istoric” momentul în care cei doi lideri au dat mâna la linia de demarcaţie care divizează Peninsula Coreeană, relatează Agerpres, citând AFP.

“China aplaudă etapa istorică în care au intrat cei doi lideri. Admirăm curajul şi hotărârea politică de care ei au dat dovadă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying.

Preşedintele SUA a salutat, la rândul său, întâlnirea dintre Kim Jong-un şi Moon Jae-in, recunoscând acest summit istoric chiar dacă a exprimat dubii cu privire la cât de mult ar putea dura diplomaţia pozitivă.

“După un an furios cu lansări de rachete şi teste nucleare, o întâlnire istorică dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud are acum loc. Se întâmplă lucruri bune, însă doar timpul va arăta!”(urmările acestora), a scris Donald Trump într-o postare pe contul său de Twitter. ‘Războiul coreean se va termina !’, a continuat el apoi într-o altă postare, adăugând că SUA “ar trebui să fie foarte mândre de ceea ce se întâmplă acum în Coreea!”.

Liderii celor două Corei şi-au început întrevederea după o strângere de mâini cu o puternică încărcătură simbolică la linia de demarcaţie. “Un moment istoric”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Kim Jong-un s-a declarat “copleşit de emoţie”, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953), conflict în care China s-a implicat de partea Nordului.

Beijingul este singurul aliat important al Phenianului, fiind principalul său partener diplomatic şi susţinător economic.

Relaţiile bilaterale, dezvoltate în timpul Războiului din Coreea, au fost însă umbrite în ultimii ani, China arătându-se tot mai nemulţumită de ambiţiile nucleare ale regimului nord-coreean.

Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit odată dezgheţul diplomatic în desfăşurare în peninsulă. Kim Jong Un a efectuat de altfel luna trecută o vizită la Beijing, prima deplasare în străinătate în calitate de lider.