China: Locurile de parcare speciale pentru femei stârnesc controverse

Locurile speciale de parcare pentru femei sunt semnalizate prin indicatoare ce prezintă un pantof negru pe un fundal roz – și sunt mai late decât cele obișnuite. Pe internet, au apărut critici și unii acuză autoritățile de discriminare, pentru că ar considera că femeile ar fi mai puțin pricepute la condus.

***

Locuri de parcare „doar pentru femei” sunt amenajate în spaţiile pentru servicii din apropierea autostrăzilor din zonele Jiande şi Tonglu.

Weibo, cel mai important site de microblogging din China, a fost asaltate de mesaje critice. „Este sexism pur. Parcarea depinde de abilităţile de conducere, nu de sex”, scria un utilizator.

Totuși, multe femei prezente pe reșea cred că locurile speciale de parcare demonstrează preocuparea faţă de persoanele aflate în nevoie şi susţin că mesajele ce invocă discriminarea sexuală reprezintă o exagerare.

În China au mai fost luate asemenea măsuri: există scaune pe care femeile au prioritate sau coridoare ori vagoane de metrou destinate exclusiv lor.

De asemenea, pe aeroporturile din unele oraşe – cum ar fi Beijing și Shenzhen – au fost deschise zone pentru verificarea de securitate numai pentru femei pentru a proteja intimitatea pasagerelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS