China a anunţat că a efectuat cu succes un test de interceptare a unei rachete

China a anunţat că a efectuat cu succes un test de interceptare a unei rachete cu ajutorul sistemului său de apărare la sol, conform unui comunicat al Ministerului Apărării chinez.

Acest test cu rachetă chineză survine în timp ce tensiunile se intensifică în jurul Coreei de Nord, după schimburi de declaraţii de război între Phenian şi Washington.

SUA au desfăşurat în Coreea de Sud un important scut antirachetă (Thaad), în ciuda unor obiecţii puternice ale Beijingului.

În discursul său recent privind Starea Uniunii, preşedintele american Donald Trump a avertizat împotriva „complacerii şi concesiilor” făcute în faţa ameninţării nucleare nord-coreene și a spus despre regimul lui Kim Jong-Un că este o „dictatură crudă”.

Coreea de Nord va fi în curând, „în câteva luni”, în măsură să lovească SUA cu o armă nucleară, anunţa la rândul său CIA, la sfârşitul lunii ianuarie.

Donald Trump a făcut din ambiţiile nucleare ale Phenianului cea mai importantă provocare internaţională a administraţiei sale şi, potrivit mai multor observatori, opţiunea unei lovituri militare în scop preventiv este încă serios luată în considerare de Washington.

Potrivit cotidianului Washington Post, cel care a fost prezentat pentru a deveni ambasador al SUA în Coreea de Sud, universitarul şi diplomatul Victor Cha, a fost îndepărtat în cele din urmă de administraţia Trump după ce a criticat în particular strategia preşedintelui american şi posibilitatea lansării unei lovituri ţintite împotriva Coreei de Nord. 

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, continuă însă să susţină o soluţie diplomatică pentru a convinge Phenianul să revină la masa negocierilor pentru discuţii privind programul său nuclear.

Tillerson a dat asigurări luni că vicepreşedintele american Mike Pence sau alţi oficiali de la Washington ar putea avea întrevederi cu oficiali nord-coreeni la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS