Confidenţialitate

Cher, la 70 de ani – VIDEO

Cher (Cherilyn Sarkisian LaPiere) s-a născut în El Centro, California, SUA, pe 20 mai 1946. La începutul anilor ’60, când avea 16 ani, Cher l-a întâlnit pe Sonny Bono, care a angajat-o cântăreață (back-up pentru The Ronettes), iar apoi a convins-o să se lanseze într-o carieră solo.

În același an, Cher a lansat ”Ringo, I Love You”, o piesă de dragoste dedicată lui Ringo Starr (membru The Beatles), sub pseudonimul Bonnie Jo Mason, însă din cauza vocii ei grave, mulți oameni au crezut că piesa este cântată de un bărbat, lucru neacceptat atunci.

Din această cauză, piesa nu s-a clasat în niciun top, iar radiourile au refuzat să o difuzeze. În urma eșecului, Bono a convins-o că ei doi ar trebui să formeze o pereche, pe lângă cariera ei solo. Inițial s-au lansat sub pseudonimele Caesar and Cleo, dar curând și-au schimbat imaginea într-una hippie și numele de scenă în Sonny & Cher.

Inspirat de viața lui Cher, Bono a compus ”Baby Don’t Go”. Cântecul a reprezentat primul lor succes, ajungând pe locul 8 în Statele Unite și 11 în Regatul Unit.

Al doilea album de studio, ”Look at Us”, care conținea hitul ‘‘I Got You Babe” a fost lansat în același an, fiind puternic inspirat de muzica lui Bob Dylan.

https://www.youtube.com/watch?v=ynrdkkUxp3E

Tot în 1965, Cher a lansat albumul solo ”All I Really Want to Do”, care a fost primit cu recenzii bune și s-a bucurat de succes comercial.

În 1970, Sonny și Cher au apărut în prima emisiune a lor, ”The Sonny and Cher Nitty Gritty Hour”. A urmat emisiunea ”The Sonny and Cher Comedy Hour” devenind un succes de top 10.  În total, emisiunea a primit 15 nominalizări la premiile Emmy, câștigând unul pentru regizare.

A urmat al treilea album, intitulat ‘‘Cher”, apoi albumele ”Backstage”, ”Gypsys, Tramps & Thieves”, ”Dark Lady” și multe altele.

Pe 10 noiembrie 1998 a început comercializarea celui de-al 23-lea album de studio al lui Cher, intitulat ”Believe”.

https://www.youtube.com/watch?v=ZOm0BruEVT0

Cher a intrat în Cartea Recordurilor când ”Believe” a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, devenind cea mai în vârstă cântăreață care reușește acest lucru. Au urmat multe alte hituri care au confirmat valoarea artistei — ”Dov’e L’ Amore”, ”Half Breed”, ”Love Is High”, ”Real Love”, ”You Take it All” sau ”Love One Another”.

Artista și-a încheiat turneul de trei ani ”Farewell Tour” în 2005, fiind cel mai de succes turneul al unei artiste solo din toate timpurile. După o pauză de trei ani și retragerea din turnee, Cher s-a întors pe scenă în 2008, la Caesars Palace în Las Vegas, cu show-ul ”Cher at the Colosseum”. Au urmat hiturile ”Strong Enough’‘ sau ‘‘If I Could Turn Back Time”, care au fost bine primite în întreaga lume.

https://www.youtube.com/watch?v=B1n2KgKpb3Y

În 2010 Cher a putut fi admirată în muzicalul ”Burlesque”, unde apare alături de Christina Aguilera, iar în 2013 a lansat albumul ”Closer to the Truth”. Acest album, al 25-lea din cariera artistei, a ajuns pe locul al treilea în Billboard 200. În 2014, Cher a efectuat turneul ”Dressed To Kill”, în Statele Unite, avându-i ca invitați pe Pat Benatar și Cyndi Lauper.

Cher a apărut în multe filme. A jucat în ”Good Times” (1967), ”Chastity” (1969), ”Come Back to the Five and Dime”, ”Jimmy Dean, Jimmy Dean” (1982), ”Silkwood” (1983), ”Mask” (1985), ”Visătorii” (1987), ”Vrăjitoarele din Eastwick” (1987), ”Moonstruck” (1987), ”Sirene” (1990), ”Faithful” (1996), ”If These Walls Could Talk” (1996). Perfomanța în filmul ”Silkwood” i-a adus o nominalizare la Academy Award for Best Supporting Actress în 1984, iar pentru rolul din ”Moonstruck” a câștigat premiul Oscar pentru “cea mai bună actriță” în 1988.

A avut apariții remarcabile în ”Ceai cu Mussolini” (1999), ”Stuck on You” (2003), ”Burlesque” (2010), ”Zookeeper” (2011). Este numită ”Goddess of Pop”, a câștigat numeroase premii printre care Academy Award, Grammy Award, Emmy Award, trei Golden Globe, un premiu Cannes Film Festival și un premiu People’s Choice pentru performanțele sale în film, muzică și televiziune.

Sursă: Agerpres