Charlotenburg, singurul sat rotund din Romania

In județul Timiș, în secolul al XVIII-lea, germanii au pus bazele unui sat perfect circular: Charlotenburg.

La câteva zeci de kilometri de Timişoara, stă ascuns între dealuri singurul sat rotund de pe teritoriul României: Charlotenburg. Toate casele au exact aceeaşi înălţime şi sunt la distanţă egală una de alta, iar toţi locuitorii pot spune că stau în centru. Forma sa unică l-a aşezat pe lista oficială a monumentelor istorice din România.

Charlotenburg a fost înființat de 32 de familii de nemți, plecate din Lorena şi Baden-Wurttenberg. Au ajuns aici în 1772, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germanice. La vremea respectivă, guvernatorul Banatului era contele contele Karl Ignaz Clary-Aldringen. Se pune că numele localităţii a fost inspirat chiar de Charlotte, soţia contelui.

Astăzi satul este locuit în majoritate de români. Turiștii care ajung aici – și nu sunt puțini la număr – pot vizita biserica romano-catolică, arborii seculari și casele svăbeşti. Din păcate, în Charlottenburg, nu există locuri de cazare pentru turişti, așa că o opţiune se găsește în satul Altringen, situat în apropiere, acolo unde există o pensiune amenajată în stil şvăbesc. Turiștii petrece și sărbătorile de iarnă în acest décor.

În plus, pentru pasionații de vînătoare, satul Charlotenburg este un adevărat reper. În zonă se află un domeniu de vânătoare, vechi de peste un veac, iar turiștii pot vizita și un muzeu cu trofee de vînătoare.