CGMB ar putea înființa o Direcție de Integritate în Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, intenţionează să înfiinţeze o Direcţie de Integritate în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Noua structură se va ocupa de prevenirea faptelor de corupție și a abuzurilor profesionale – proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de marți a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Direcția va urmări profesionalizarea funcției publice și eficientizarea actului administrativ, dar şi informarea societăţii civile cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are la îndemână pentru sprijinirea reformei administraţiei publice.

“Având în vedere necesitatea prevenirii unor fapte de corupţie/abuzuri profesionale, stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, se impune înfiinţarea la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti a unui canal de sesizare a unor eventuale abuzuri, lipsei de profesionalism, imparţialitate, nerespectarea îndatoririlor de serviciu sau legale, lipsă de confidenţialitate în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice ori existenţa conflictului de interese şi a incompatibilităţilor”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre a înfiinţării Direcţiei de Integritate.

 

Direcţia de Integritate ar urma să aibă trei servicii: Serviciul de analiză a informaţiilor şi de cooperare interinstituţională, Serviciul metodologii, studii şi proiecţii anticorupţie/abuzuri profesionale şi Serviciul de monitorizare/verificare a activităţii structurilor din cadrul PMB şi subordonate.

Noul organism ar urma să funcţioneze ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al Primarului General, în subordinea directă a acestuia, având un număr de 25 de posturi.

 

Direcţia ar urma să întocmească periodic raportări şi informări cu privire la incidentele referitoare la eventualele fapte de corupţie şi de încălcare a integrităţii profesionale şi să declanşeze “acţiuni în vederea înlăturării acestora”, precum şi să supravegheze măsurile coercitive dispuse.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS