Confidenţialitate

Cetatea Alba Iulia: Schimbarea gărzii şi spectacole de reconstituire istorică, începând din 15 aprilie – VIDEO

Ceremoniile militare de schimbare a gărzii şi spectacolele de reconstituire istorică ale unor trupe de daci şi romani vor fi reluate, de vineri, în Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, evenimentele urmând să fie organizate pe toată perioada sezonului turistic, scrie News.ro

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că spectacolele de reconstituire militară vor fi reluate de vineri în Cetatea Alba Carolina din municipiu şi vor dura pe toată perioada sezonului turistic, adică până în 15 octombrie.

“Începând de vineri, 15 aprilie, sezonul turistic este întregit de spectacolele de reconstituire militară, care au făcut celebră Cetatea Alba Carolina. Perioada prevăzută pentru aceste spectacole a fost extinsă cu o lună faţă de anul trecut.

alba-garda-cetatii 2

Practic, între 15 aprilie şi 15 octombrie, Garda Romană şi Garda Cetăţii vor putea fi întâlnite de către turişti şi localnici în fiecare weekend într-o formulă extinsă, iar Garda Cetăţii poate fi admirată şi in timpul săptămânii, la ora 12”, a spus Coşer.

Potrivit acestuia, Garda Romană va debuta, vineri, de la ora 18,00 cu un spectacol de lupte între daci şi romani şi întreceri de gladiatori, iar Garda Cetăţii va organiza, vineri, la ora 12,00 schimbarea gărzii, iar de la ora 21,00 un spectacol mai amplu în cadrul căruia membrii gărzii vor trage şi salve de tun.

Administraţia locală din Alba Iulia susţine financiar de câţiva ani organizarea unor spectacole sau ceremonii militare ce au ca scop atragerea turiştilor în municipiu.

alba-garda-cetatii

Garda Cetăţii cuprinde militari îmbrăcaţi în uniforme austriece, în timp ce Garda Romană este formată din zeci de voluntari, membri ai unei organizaţii non-guvernamentale, care se costumează în daci, romani sau gladiatori.

Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei.

Cetatea în sine este un monument impresionant de arhitectură care iese în evidenţă prin porţile de acces, bastioane, dar şi prin şanţurile interioare. Fortificaţia este construită peste vechiul castru roman Apulum, în care îşi avea sediul Legiunea a XIII-a Gemina.

https://www.youtube.com/watch?v=gwhCKN4kuxU