Confidenţialitate

Certificatul verde, adoptat în Uniunea Europeană, va fi valabil un an, a decis Parlamentul blocului comunitar

Eurodeputații susțin însă ca, în paralel, testarea pentru depistarea SARS-CoV-2 să fie universală, accesibilă și gratuită.

Parlamentarii europeni au decis că certificatul verde, care poate fi în format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, certificatele UE Covid-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, subliniază eurodeputații.

Titularii unui certificat UE Covid-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.

Propunerea legislativă privind cetățenii Uniunii Europene a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri.

Certificatul nu va fi folosit imediat, atât Parlamentul, cât și Consiliul Uniunii vor negocia forma finală, obiectivul fiind ajungerea la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea și va fi verificată autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document.

Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.