Confidenţialitate

Certificatul sanitar, în vigoare de luni în România

De la miezul nopții, a intrat în vigoare certificatul sanitar.

Documentul, care atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau un test recent cu rezultat negativ, va fi obligatoriu în restaurante, la spectacole, la cinematograf sau la sala de sport, și la evenimente private din zonele în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, așa cum este județul Satu Mare, un prag de care se apropie Ilfovul și Timișul.

Între timp, la Timișoara s-a depășit incidența de 3 la mie. Restricțiile vor intra în vigoare de marți în orașul de pe Bega.

În jurul Capitalei, 8 localități sunt în această situație. La Afumaţi, de aceea, cursurile școlare se mută online.

În ultima săptămână, o mie de elevi au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2.

Ministrul Educației insistă că situația nu este un efect al redeschiderii şcolilor în format fizic, întrucât cei mai mulți copii erau infectaţi dinainte. Sorin Cîmpeanu le-a cerut părinţilor să nu își trimită copiii la cursuri dacă observă „cele mai mici simptome” ale infecţiei.

Autoritățile analizează și alte măsuri, precum vaccinare sau testare periodică pe bani proprii pentru angajații din spitale sau unități de învățământ.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, 3.800 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte aproape 60 de decese au fost asociate bolii Covid. În secțiile de Terapie intensivă, se află peste 800 de bolnavi.

Mai puțin de 6.000 de doze de vaccin au fost administrate la nivel național, conform ultimei raportări.