Confidenţialitate

Vladimir Putin spune că în regiunile separatiste ucrainiene are loc un „genocid” la adresa rușilor | AUDIO

Vladimir Putin acuză Ucraina că ar fi responsabilă de un presupus genocide împotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas, controlată de forțe pro-ruse din 2014.

Declarația vine în contextul în care marți Duma de stat i-a cerut președintelui rus să recunoască drept independente două regiuni din estul Ucrainei. Vladimir Putin s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, într-o nouă încercare de a detensiona situația de la granița cu Ucraina.

Președintele Rusiei a mai spus că Rusia nu dorește un război în Europa, însă a descris situația din regiunile Doneșk și Lugansk, aflate în estul Ucrainei, ca un „genocid” și cere ca tensiunile din zonă să fie rezolvate.

La conferința de presă comună susținută după întrevedere cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei va avea repercursiuni.

„Trebuie să avansăm discuțiile iar dialogul trebuie să respecte inviolabilitatea granițelor Ucrainei”, a transmis Olaf Scholz. Întrebat dacă exclude un război în Europa, Vladimir Putin a declarat că nu este acesta scopul Rusiei

„Am cerut garanții pentru securitatea noastră, dar nu am primit niciun răspuns satisfăcător din partea NATO sau a Statelor Unite”, a subliniat Vladimir Putin.

Duma de stat din Rusia a votat marți să ceară președintelui rus declararea Doneșk și Lugansk drept republici independente.

Votul reflectă opinia publică, spune Vladimir Putin, în timp ce Olaf Scholz este de părere că o eventual recunoaștere a celor două teritorii separatiste încalcă acordurile de la Minsk, semnate de Rusia și Ucraina.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au avut loc la Moscova, iar pe scena politică internațională a reapărut celebra masă lungă de șase metri la care au discutat Vladimir Putin și Emanuel Macron în urmă cu o săptămână.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Sursa foto: Twitter / President of Russia

Citește și: Joe Biden: Un atac al Rusiei asupra Ucrainei „rămâne o posibilitate foarte mare” | VIDEO