Cererea DNA de arestare a primarului Craiovei Lia Olguța Vasilescu

La această oră Tribunalul București judecă cererea DNA de arestare a primarului Craiovei Lia Olguța Vasilescu pentru patru infracțiuni de luare de mită, trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și o spălare de bani.

Sunt infracțiuni grave, care în primul rând scot la suprafață colcăiala de la Craiova dintre politicieni și afaceriști, un fenomen care nu e nici nou, nu e nici specific Olteniei, ci este răspândit, după cum știți de la Constanța și până la Cluj.

Faptele pe care vreau eu să ne concentrăm însă azi se referă la un soi de corupție în folosul comunității, căci, spune DNA-ul, doamna Vasilescu a constrâns niște firme care aveau contracte cu primăria să dea printr-o fundație a unor pesediști apropiați Olguței, bani pentru renovarea blocurilor din centrul vechi al Craiovei. Un scop pozitiv în aparență, de bine, mai ales că procurorii DNA nu susțin sau poate nu pot dovedi încă și faptul că doamna Vasilescu ar fi luat pentru sine ceva din banii respectivi.

 

Sigur că nu e infracțiune să acumulezi capital electoral, dar poate fi considerată o faptă de corupție să faci bine oamenilor forțând niște afaceriști care au contracte cu primăria să facă niște fapte bune?

Pe de altă parte, asta cu renovarea blocurilor, e de amploare în România și DNA-ul deja a început să aibă experiență. Când se face pe banii primăriei sau cu o cotă parte de la aceasta astfel de lucrări au un regim. Când se fac printr-o fundație, deja nu mai știi ce e în spate.

Ar trebui să redefinim infracțiunile de corupție în România?