Ceremonii și mitinguri în Cuba în memoria lui Fidel Castro

Ceremonii în Cuba în memoria lui Fidel Castro. Începând de luni, 28 noiembrie, oamenii pot participa la slujbe de comemorare şi la mitinguri. Marți, o ceremonie publică de amploare va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Havana, la care sunt așteptați și lideri mondiali.

Apoi, urna cu cenușa va ajunge în Santiago de Cuba, locul unde Castro a început Revoluția. Funeraliile vor avea loc tot în Santiago, duminică, 4 decembrie.

El Lider Maximo a murit vineri, la vârsta de 90 de ani, iar autoritățile au decretat nouă zile de doliu naţional. Decesul a fost sărbătorit de numeroși cubanezi, în special de cei aflați în exil. La Miami, oamenii au ieșit pe străzi să-și arate bucuria. În schimb, pentru mulți locuitori ai Cubei, vestea morții lui Fidel a fost primită cu mare tristețe.

 

Tot la Havana, celebrul grup de disidenţi cubanezi Doamnele în Alb şi-a anulat protestul săptămânal pentru prima dată în ultimii 13 ani, după moartea lui Fidel Castro, pentru a evita tensiunile. Într-un mesaj pe Twitter, publicat după moartea lui Castro, grupul a afirmat: “Fidel Castro a murit, să îl ierte Dumnezeu, EU NU O VOI FACE”.

Fidel Castro a ajuns la putere în 1959, când a impus principiile revoluţiei comuniste. Susţinătorii săi spun că a redat Cuba oamenilor şi laudă programele sale sociale, precum evoluţia sistemului medical şi de educaţie. Prețul plătit a fost sărăcirea țării și izolarea ei pe plan internațional.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS