Confidenţialitate

Ceremonii discrete de Ziua Victoriei. Se împlinesc 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial

Se împlinesc 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Ziua Victoriei va fi marcată de statele europene prin ceremonii discrete, cu număr mic de participanți.

La Berlin, ceremoniile de la poarta Brandenburg și alte locuri istorice ale Capitalei, la care urmau să participe sute de mii de oameni au fost anulate, iar Ziua Victoriei va fi marcată printr-un discurs al președintelui Frank-Walter Stenmeier și depuneri de coroane de flori la monumentele dedicate victimelor războiului de către cancelarul Angela Merkel și alți lideri politici.

Cu doar câteva zile înaintea comemorărilor, președintele de onoare al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a declanșat dispute legate de modul în care evenimentele din 1945 au rămas în memoria colectivă a germanilor. Acesta s-a referit la ziua de 8 mai 1945 ca fiind cea a unei înfrângeri absolute pentru Germania.

Și în Franța, festivitățile se vor desfășura în cadru restrâns. Președintele Emmanuel Macron va participa la o ceremonie la Arcul de Triumf, însoțit de militari și fără public.

În Marea Britanie au fost anulate sau mutate pe internet ceremoniile programate de Ziua Victoriei, inclusiv o paradă în apropierea Palatului Buckingham.

La catedrala Westminster Abbey se va ţine o slujbă virtuală de recunoştinţă la prânz, iar posturile de televiziune vor difuza un discurs înregistrat al reginei Elisabeta a II-a, la 75 de ani de la discursul radiofonic adresat naţiunii de tatăl actualei suverane, regele George al VI-lea.