Ceremonie la Madrid: printul Felipe al 6-lea a urcat pe tron, dupa abdicarea tatalui sau, Juan Carlos, pe 2 iunie (AUDIO)

După 39 de ani de domnie, Juan Carlos a semnat, seara trecută, decretul de abdicare, iar la miezul nopții Felipe a devenit regele Spaniei.

De dimineață, la Palatul Zarzuela, Juan Carlos i-a predat fiului său însemnele de căpitan al celor trei armate: terestră, navală şi aeriană.

O oră mai târziu, prinţul Felipe s-a îndreptat spre Camera Deputaţilor. Traseul de opt kilometri a fost împânzit de forțe de securitate, însă, miile de spanioli, cu stegulețe în mâini, au izbucnit în urale în momentul în care limuzina de epocă, în care se afla familia regală, și-a făcut apariția.

În fața sediului Parlamentului, premierul spaniol Mariano Rajoy, îmbrăcat elegant, într-un frac, a întîmpinat cuplul regal. Apoi, noul suveran a primit onorurile gărzilor regale.

Rând pe rând, deputații și senatorii și-au ocupat locurile în plen. Președintele Camerei Deputaților a fost cel care a rostit discursul prin care fiul lui Juan Carlos a fost proclamat noul suveran al Spaniei.

Noul rege al Spaniei, în vârstă de 46 de ani, a depus jurământul în Parlamentul de la Madrid: ‘Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome.’

În discursul ținut apoi în fața deputaților și senatorilor, suveranul le-a adus un omagiu părinților săi, regele Juan Carlos și Regina Sofia: ‘O domnie excepţională devine astăzi parte din istoria noastră, cu o moştenire excepţională.’

În continuare, regele a vorbit despre prezentul și mai ales viitorul țării sale, pledând pentru unitatea Spaniei: ‘Azi e o zi în care aș vrea să privim înainte, spre viitor, spre o Spanie nouă pe care aș vrea să o construim toți, împreună.’

Așa cum prevede protocolul, după amiază, noua familie regală a Spaniei urmează să iasă în balconul palatului pentru a saluta mulţimea. Ceremonia de proclamare a regelui se va încheia cu o recepţie la care sunt invitați 2.000 de persoane.