Confidenţialitate

Ceremonialul schimbului de Gardă – Cetatea Alba Carolina (FOTO)

De astăzi, pe toată perioada sezonului turistic, vizitatorii municipiului Alba Iulia vor putea asista la spectacolul Gărzii Cetății Alba Carolina, care aduce la viață momente din istoria celei mai mari fortificații de tip Vauban din România, ridicată în urmă cu 300 de ani

Ceremonialul schimbului de gardă are loc, zilnic, la ora 12.00, printr-o defilare a militarilor între Porțile a III-a și a IV-a ale cetății iar pe Esplanada Obeliscului sunt trase salve de tun.

În epoca în care Cetatea era controlată de armata imperială perimetrul acesteia s-a remarcat în peisajul urban al Transilvaniei prin numeroase parade şi ceremonii militare.

În zilele noastre, schimbul gărzii este un moment foarte apreciat de locuitorii şi vizitatorii municipiului, deoarece reconstituie în mod spectaculos atmosfera de odinioară.

Garda austriacă este formată din corpuri de artilerie, infanterie și cavalerie, fiecare având un comandant și un drapel propriu. Militarii sunt echipați în uniforme austriece realizate după modelul celor purtate de armata imperială iar caii din corpul de cavalerie sunt deosebiți, de rasă friziană, aduși din Olanda.