Ceremonia de deschidere Londra 2012. La 23:00 încep oficial Jocurile Olimpice

Astăzi se dă startul oficial al evenimentului sportiv al anului, Jocurile Olimpice de vară, ceremonia de deschidere de la Londra urmând să înceapă la ora 23:00, ora României.

70 de oi, 12 cai, trei vaci, două capre, zece găini şi trei câini vor apărea la ceremonia de deschidere de pe stadionul olimpic, organizatorii încercând să păstreze cât mai multe secrete legate de cermonia din această seară. Ştim sigur că scena va fi transformată într-o fermă tipic britanică, astfel explicându-se rolul animalelor la ceremonia de deschidere Londra 2012.

Drapelul României va fi purtat diseară de Horia Tecău, tenismenul urmând să ia parte la proba de dublu, alături de Adrian Ungur. Pentru România este cea de-a 20-a participare. Până acum, ţara noastră a cucerit 292 de medalii, 86 de aur, 89 de argint şi 117 de bronz. Cele mai multe medalii au fost aduse de lotul de gimnastică (24 de medalii de aur, 20 de argint şi 25 de bronz).

Potrivit lui Stephen Daldry, director de creaţie a ceremoniei, spectacolul va aduce un omagiu ‘bogatei moşteniri, diversităţii, energiei inventive, spritului şi creativităţii, care defineşte cu adevărat insulele britanice. Este o călătorie care va celebra ceea ce suntem, ceea ce am fost şi ceea ce vrem să fim’.

Pentru cele trei ore de spectacol au fost mobilizaţi circa 10.000 de figuranţi, faţă de 15.000 la Beijing, totul încheindu-se cu defilarea sportivilor.

Deşi transmisiunile TV în întrega lume vor avea loc la oră fix, 23:00, ora României, spectatorii de la Jocurile Olimpice vor avea parte de momente extra. Un prim start pentru cei 80.000 de spectatori de la stadionul din Stratford va fi dat la ora locală 20:12 (22:12, ora României), făcând trimitere la anul în care au loc aceste Jocuri Olimpice.

9,3 miliarde de lire sterline au fost cheltuite pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2012. Este aproape de patru ori mai mult decât costul prevăzut în momentul acceptării candidaturii Londrei, în 2005.

Bugetele stabilite iniţial pentru securitate şi ceremoniile de deschidere şi închidere au fost dublate. Cel de securitate ajunge acum la 553 milioane de lire, iar cel pentru ceremonii la 81 de milioane de lire sterline.

11 milioane de bilete au fost emise pentru JO2012 şi Jocurile Paralimpice, din care 6,60 de milioane pentru spectatorii britanici. 75% au fost vândute în Regatul Unit. Restul s-a împărţit între Comitetul Internaţional Olimpic, sponsori şi comitetele naţionale.