Ceremonia de deschidere Londra 2012. Cifre impresionante

Au mai rămas aproximativ 10 ore până la startul Jocurilor Olimpice 2012, ceremonia de deschidere din Londra de la ora 23:00 marcând startul celei mai importante competiţii sportive mondiale.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, ale cărei detalii sunt ţinute în mare secret de organizatori, se anunţă a fi cea mai fastuoasă de până acum.

Peste 10.000 de sportivi din întreaga lume se vor întrece în cele 36 de discipline oficiale ale acestei ediţii. Dintre aceştia, 103 sportivi sunt români şi vor concura pentru medalii la 15 dintre probele sportive (atletism, box, canotaj, ciclism, scrimă, gimnastică, judo, kaiac-canoe, tir, nataţie, tenis de masă, tenis de câmp, polo, haltere şi lupte) ale Olimpiadei de la Londra.

120 de şefi de stat şi de guvern vor asista la spectacolul grandios, care a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, recompensat cu opt premii Oscar în 2009.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Yoshihiko Noda se vor afla, vineri, în tribunele VIP ale stadionului de la Londra cu o capacitate de 80.000 de locuri.

Familia regală britanică – Prinţul William, soţia sa Kate, prinţul Harry, prinţul Charles şi Camilla – vor fi de asemenea prezenţi la ceremonia de deschidere.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va deschide oficial JO, iar William, Kate şi Harry, ‘ambasadori’ ai echipei olimpice britanice, vor asista la mai multe probe, ca de altfel şi Charles şi Camilla.

Angelina Jolie şi Michelle Obama se numără printre personalităţile aşteptate la Londra pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de vară care are loc vineri seară. Prima doamna a SUA, Michelle Obama, va conduce delegaţia ţării sale. Jucătorul român de tenis Horia Tecău va purta mâine seară drapelul naţional la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

David Backham, fostul căpitan al reprezentativei Angliei va avea de asemenea un rol în cadrul ceremoniei de deschidere.

Agenţia de ştiri Mediafax a făcut un rezumat al cifrelor relevante pentru startul acestei ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară:

 • 10.490 sportivi, înscrişi la 36 de discipline olimpice, vor concura la 302 probe. Ei vor fi supuşi la 5.000 de teste antidoping.

 • 1 milion de articole de sport vor fi necesare pentru aceste jocuri, între care 26.400 de mingi de tenis, 600 de mingi de baschet şi 6.000 de ţinte pentru tir cu arcul.

 • 150.000 de prezervative vor fi la dispoziţia participanţilor în satul olimpic.

 • 34 de locuri de desfăşurare sunt prevăzute în Marea Britanie pentru JO, din care nouă în parcul olimpic, situat în estul Londrei. A fost nevoie de trei ani şi 10.000 de tone de oţel pentru construirea stadionului olimpic, situat în centrul parcului.

 • 10.000 de toalete provizorii au fost instalate la aceste 34 de locuri ”suficiente pentru populaţia Maltei”, conform organizatorilor.

 • 2 milioane de vizitatori sunt aşteptaţi la Londra pentru JO.

 • 14 milioane de mese vor fi servite în timpul JO. 232 de tone de cartofi, peste 100 de tone de carne, 75.000 de litri de lapte şi 330 tone de fructe şi legume sunt prevăzute pentru hrănirea sportivilor. McDonald’s, care a instalat în satul olimpic cel mai mare restaurant al său din lume, a prevăzut că va vinde 50.000 de Big Mac, 180.000 de porţii de cartofi prăjiţi şi 30.000 de milkshake.

 • 46.000 de muncitori au construit parcul şi satul olimpic. În total, 200.000 de persoane sunt mobilizate pentru JO, din care 100.000 de angajaţi şi 70.000 de voluntari.

 • 12.875 de kilometri are parcursul total al torţei olimpice, înainte de sosirea pe stadion pentru deschiderea JO.

 • 70 de oi, 12 cai, trei vaci, două capre, zece găini şi trei câini vor apărea la ceremonia de deschidere de pe stadionul olimpic.

 • 11 milioane de bilete au fost emise pentru Jocurile Olimpice şi jocurile paralimpice, din care 6,60 de milioane pentru spectatorii britanici.

  75% din bilete au fost vândute în Regatul Unit al Marii Britanii. Restul s-a împărţit între CIO, sponsori şi comitetele naţionale.

 • 9,3 miliarde de lire sterline au fost cheltuite pentru organizarea JO2012. Este aproape de patru ori mai mult decât costul prevăzut în momentul acceptării candidaturii Londrei, în 2005.

  Bugetele stabilite iniţial pentru securitate şi ceremoniile de deschidere şi închidere au fost dublate. Cel de securitate ajunge acum la 553 milioane de lire, iar cel pentru ceremonii la 81 de milioane de lire sterline.