Confidenţialitate

Cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz, laureații Premiului Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost împărțit anul acesta astfel: jumătate pentru David J. Thouless şi jumătate pentru F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz. Distincția a fost acordată pentru ”descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”, a anunţat Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

”Laureații de anul acesta au descoperit comportamente neobișnuite ale materialelor solide, pe care le-au transpus în calcule matematice. Cercetările lor au pavat drumul pentru a crea materiale noi cu proprietăți deosebite. Există speranța că acestea vor sta la baza multor viitoare tehnologii”, și-a motivat Comitetul Nobel decizia.

Cei trei savanți sunt originari din Marea Britanie, dar în prezent predau la universități din Statele Unite ale Americii.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Takaaki Kajita (Japonia) şi Arthur B. McDonald (Canada), care au demonstrat că particulele neutrino nu sunt lipsite de masă.

Din 1901 şi până acum, au fost 201 laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică. Printre cei mai cunoscuţi se numără Albert Einstein şi Marie Curie.

Sezonul premiilor Nobel din 2016 a început luni, cu premiul pentru Medicină, ce a fost acordat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismelor autofage.