Cercetătorii atrag atenția asupra răspândirii coronavirusului prin aer | AUDIO

Organizația Mondială a Sănătății subestimează riscul răspândirii noului coronavirus prin aer, consideră cercetători din peste 30 de țări.

Peste 200 de cercetători din 32 de țări au semnat o scrisoare adresată OMS, prin care îi cer să acorde o mai mare atenție riscului pe care îl reprezintă aerul în transmiterea coronavirusului. Oamenii de știință citează un studiu ce va fi publicat săptămâna aceasta într-o revistă de specialitate.

Studiul a scos la iveală că virusul poate fi prezent în aer atât prin picături mari rezultate în urma unui strănut sau după ce o persoană infectată tușește, cât și în picături mult mai mici expirate în timp ce un bolnav vorbește. Aceste particule extrem de mici sunt purtate pe calea aerului și odată inhalate pot duce la îmbolnăvirea altor persoane, spun semnatarii scrisorii, care solicită OMS, dar și guvernelor să își revizuiască măsurile și recomandările pentru populație.

Potrivit New York Times, Organziația Mondială a Sănătății a susținut până acum că nu sunt suficient de convingătoare dovezile conform cărora virusul ar fi transmis pe calea aerului.

În România, purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, dar autoritățile recomandă purtarea acesteia și în aer liber, pe stradă, la piață sau acolo unde este aglomerat și nu poate fi păstrată o distranță de cel puțin 1-2 metri față de celelalte persoane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS