Confidenţialitate

Cercetători ai Institutului de Virusologie din Wuhan, spitalizați înainte de izbucnirea pandemiei Covid

3 cercetători din cadrul Institutului de Virusologie din orașul chinez Wuhan au fost spitalizați în noiembrie 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, dezvăluie cotidianul american Wall Street Journal, citând surse ale spionajului american.

Potrivit publicației, acest detaliu întărește teoria potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 a fost scăpat din laborator.

Autoritățile de la Beijing nu au reacționat față de articol, publicat înaintea unei reuniuni a Organizației Mondiale a Sănătății.

Echipa trimisă de OMS la Wuhan a concluzionat că nu poate fi eliminată vreo ipoteză în privința sursei pandemiei.

Timp de o lună, o echipă internațională formată din 17 experți chinezi și 17 din alte țări a căutat indicii privind originile noului coronavirus, în Wuhan, orașul din China unde au fost semnalate primele cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.

Primele cazuri de îmbolnăvire au fost asociate cu piața Huanan din Wuhan, dar raportul preliminar al Organizației Mondiale a Sănătății, obținut de CNN, arată că e posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei.

Conform probelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe, dar nu și la animalele sau alimentele vândute în piață. Cel mai probabil, mulțimile care au circulat în piață au contribuit la răspândirea virusului.

Scenariul cel mai probabil luat în calcul de specialiști este că virusul SARS-CoV-2 a ajuns la om de la un animal infectat, prin  intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.

Liliacul este sursa cea mai probabilă, deoarece s-a dovedit a fi purtător al unui coronavirus similar, dar gazda intermediară rămâne o necunoscută.