Confidenţialitate

Centru rezidențial ilegal, descoperit într-o comună din Vrancea. 46 de persoane stăteau acolo în condiții insalubre. În acte ar figura ca o magazie a Crucii Roșii | AUDIO

Autoritățile din Vrancea au descoperit un centru rezidențial care funcționa ilegal într-o comună din județ. Nimeni nu știa despre existența acestuia, în acte figurând ca magazie a Crucii Roșii. Aproape 50 de oameni plăteau 3000 de lei fiecare, lunar, pentru masă și cazare, dar condițiile au șocat echipele de control. Îngrămădiți în camere mici, subnutriți, oamenii trăiau în condiții mizere. Lipsa igienei și a ventilației, igrasia, alimentele și chiar medicamentele expirate descoperite în locul respectiv au determinat autoritățile să închidă locul respectiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totul a început în urma unei sesizări pe care a primit-o astăzi prefectul județului. Acesta a fost anunțat că în comuna Vârteșcoiu funcționa ilegal un centru rezidențial. Cum nicio instituție nu știa despre existența acestuia, echipele de control au descins la fața locului.

46 de oameni au fost descoperiți la locul indicat, o clădire în care a funcționat în trecut un cămin de bătrâni, dar despre care acum se știa că este doar un depozit al Crucii Roșii. Personalul din centru nu a putut prezenta niciun document.

Din declarațiile rezidenților, aceștia plăteau lunar câte 3000 de lei pentru a trăi în condiții insalubre, iar mâncarea nu era suficientă. Lipsa autorizațiilor, a igienei, alimentele și medicamentele expirate și spațiile mici în care locuiau oamenii, dar și faptul că unul dintre ei stătea la subsol, în camera centralei, a determinat autoritățile să închidă imediat centrul respectiv.

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici: „Trăiesc unii peste alții aproape; 5-6 oameni într-o cameră de 3 pe 4, de 4 pe 5. Iar oamenii aceștia știau de duminică că noi am pornit în controale. Nu vreau să-mi închipui ce a fost până duminică aici”.

Cele 46 de persoane găsite în centrul ilegal vor fi preluate pentru următoarele 2-3 zile de Spitalul Județean, unde vor primi hrană, adăpost, dar și consultații și servicii medicale, dacă este cazul.

Între timp, autoritățile caută soluții pentru identificarea și relocarea celor 46 de persoane.

Crucea Roșie Vrancea nu a avut deocamdată nici o reacție.

Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Citește și: Șeful IPJ Ilfov a demisionat marți seară în scandalul căminelor de vârstnici. Unul dintre adjuncții săi și-a anunțat plecarea miercuri dimineață | AUDIO