Confidenţialitate

Centre de vaccinare în școli și campusuri universitare pentru încurajarea elevilor și studenților să se imunizeze anti-Covid

Universitățile iau în calcul acordarea unor stimulente pentru a-i determina pe studenți să se vaccineze anti-COVID , spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

El a făcut aceste afirmații într-o conferință, la Romexpo, unde a avut loc examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie.

În ciuda insistențelor jurnaliștilor, ministrul Sorin Cîmpeanu nu a vrut să dezvăluie despre ce stimulente este vorba. A amintit doar că și coaliția de guvernare analizează, în prezent, astfel de măsuri pentru încurajarea vaccinării anti-COVID.

”Știu exemple de universităţi care se gândesc, pe baza autonomiei universitare, să-şi motiveze proprii studenţi pentru a se vaccina. Sunt universităţi care vor beneficia de sprijinul universităţilor de medicină şi farmacie pentru organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare înainte de cazarea studenţilor pentru începerea anului universitar. (…) Dacă primul ministrul a spus că nu va avansa nicio variantă (n.r. de stimulente) până când acestea nu vor fi definitivate pentru a nu induce confuzie în rândul societății, un ministru din guvernul ăsta, vă dați seama că oricâte întrebări ați pune, oricum le-ați formula, nu vă va răspunde, pentru răspunsul a fost dat ierarhic superior de premier”, a spus Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a-i determina pe elevi să se vaccineze, în preajma școlilor sau chiar în unitățile de învățământ vor fi amenajate centre de vaccinare, a precizat Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației nu este de acord ca elevii să primească o zi liberă după vaccinare, cu toate că reacțiile adverse sunt mai frecvente în rândul tinerilor decât al adulților.

”Eu nu cred că o zi de stat acasă, o zi fără școală este un stimulent şi nu voi susţine astfel de stimulente între ghilimele. Pentru elevi o să organizăm centre de vaccinare cât mai aproape de şcoli, acolo unde va fi posibil chiar şi în şcoli. Nu trebuie să uităm că pentru elevi este nevoie şi de acordul părinţilor. Vom promova această acțiune. Avem un procent important de elevi care s-au vaccinat, cu precădere cei care au fost clasa a XII-a și au susținut examenul de bacalaureat, pentru a nu periclita unul dintre cele mai importante examene din viața lor”, a spus ministrul Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației va cere o nouă centralizare a personalului vaccinat din unitățile de învățământ. Sorin Cîmpeanu spune că universitățile au un procentaj al personalului vaccinat peste media din sistemul de învățământ.

”Universităţile au înregistrat un procent de vaccinare peste media, deja, cea mai ridicată a sistemului de învăţământ, 60% din personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, vaccinat. Faţă de acest procent, universităţile au un procent şi mai mare. Preferăm să organizăm centre de vaccinare şi să promovăm importanţa şi necesitatea vaccinării în raport cu obligativitatea vaccinării. Nu cred că este normal să impunem această condiţie, începând cu elevii şi studenţii. Avem alte persoane, angajaţi din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, care trebuie să se vaccineze pentru a da un exemplu elevilor şi studenţilor”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, aproape 90 la sută dintre studenți s-au vaccinat anti-COVID- a spus rectorul Viorel Jinga.

„La noi, la Medicină, studenții, 890 la sută dintre ei sunt vaccinați. Sigur că o să-i lămurim pe ceilalţi, poate până începe anul şcolar, anul universitar. Chiar şi celor de aici (n.r. candidaţilor la examenul de admitere la UMF Carol Davila) le-am pus un anunţ, dacă vor, alături este centrul de vaccinare, după ce-şi termină examenul să treacă pe acolo”, a spus rectorul Viorel Jinga

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul acesta, în majoritatea universităților, se vor relua cursurile cu prezența fizică a studenților.