Celebrul ceas astronomic de la Praga va fi oprit pentru reparații

Celebrul ceas astronomic de la începutul secolului al XV-lea, una dintre principalele atracţii ale oraşului vechi din Praga, a fost oprit luni timp de jumătate de an pentru lucrări de restaurare menite să-l „salveze pentru generaţiile viitoare”, după cum a indicat primăria oraşului, citată de AFP.

„Ceasul din oraşul vechi este unul dintre simbolurile oraşului Praga, iar restaurarea lui este o decizie necesară şi responsabilă”, a declarat într-un comunicat Jan Wolf, consilierul municipal pentru cultură.

Ceasul va fi complet demontat în zilele următoare şi apoi transportat într-un atelier de restaurare, potrivit acestuia.

Cu un mecanism complicat şi surprinzător de precis până în prezent, orologiul de pe faţada vechii primării din Praga atrage la fiecare oră numeroase grupuri de turişti, prin defilarea unor figurine reprezentând cei 12 apostoli, în două mici ferestre situate deasupra unui astrolab sofisticat care arată mişcările astrelor între semnele zodiacului.

Condusă de un schelet, reprezentând Moartea, care ţine în mână funia unui clopot, parada apostolilor se termină după un minut cu cucurigul unei figurine aurite reprezentând un cocoş care îşi agită aripile.

Realizat înainte de naşterea lui Nicolas Copernic, ceasul, cu circa trei sferturi dintre piese originale, a fost proiectat pornind de la ipoteza că Pământul este centrul universului.

O legendă veche spune că edilii din Praga l-au orbit pe ceasornicarul care a realizat această capodoperă, pentru a-l împiedica să construiască în altă parte un mecanism atât de sofisticat.

Pentru a nu-i dezamăgi prea tare pe turiştii care vizitează oraşul – care atrage anual circa 7 milioane de utilizatori – municipalitatea ia în calcul instalarea unui ecran uriaş care va prezenta spectacolul oferit de figurinele ceasului, a indicat Wolf.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS