Amplu scrutin în Mexic: Alegeri prezidențiale, legislative, federale și locale

În Mexic, duminică se desfăşoară cele mai ample alegeri din istoria țării cu peste 18.000 de funcții puse în joc.

Urnele se deschid la ora 16.00, ora României.

Aproximativ 89 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru alegerile prezidențiale, legislative, federale și locale.

Favorit în sondaje pentru funcția de șef al statului este fostul primar al Capitalei, Ciudad de Mexico, care a promis ca va pune capăt cartelurilor de droguri și îl va înfrunta pe omologul său de la Casă Alba, Donald Trump.

Țară bine cunoscută pentru cartelurile de droguri scăpate de sub control, scrutinul de azi vine pe fondul unui val de violențe: peste o sută de politicieni au fost ucişi în ultima perioadă.

Experții cred că astfel, grupările de crimă organizată vor să obțină controlul asupra oficialilor locali aleși.

Și asta pentru că se preconizează  o victorie la prezidențiale a politicianului populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico. Activist de fire, promite să „transforme” Mexicul, va combate corupția și va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Lopez Obrador a mai candidat de 3 ori până acum și în 2006 era aproape de a câștiga.

Cât privește poziția față de SUA și Donald Trump, care a decis construirea zidului de la frontieracu Mexicul… Lopez Obrador  spune că „îl va pune la punct” pe președintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerț Liber (NAFTA) și va chema SUA să dea socoteală la ONU.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare