Cel puțin patru morți după atacul lansat de talibani, vizând un Consulat german din Afganistan

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite după un atac lansat joi de talibani, vizând Consulatul german din oraşul Mazar-i-Sharif, din nordul Afganistanului, relatează Associated Press şi Al Jazeera.

Potrivit primelor informaţii, militanţii au împins cel puţin o maşină plină cu explozibili în zidul care înconjoară Consulatul. Autorităţile verifică dacă a fost implicată şi o a doua maşină-capcană.

Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac, spunând că este în replică la raidurile NATO vizând un sat din apropiere de oraşul Kunduz, din nordul ţării, în care au fost ucise peste 30 de persoane.

Martori au povestit că au auzit focuri de armă sporadice în jurul Consulatului şi că o explozie de proporţii a spart geamuri pe o rază largă în jurul clădirii.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că deflagraţia a povocat “pagube masive” clădirii, unde lucrează în mod normal circa 30 de oameni.

Şeful Poliţiei din provincia Balkh, Sayed Kamal Sadat, a declarat că mai mulţi civili au fost ucişi sau răniţi de cioburi de sticlă, dar personalul Consulatului nu a fost rănit.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a precizat că atacul a fost respins de personalul de securitate afgan şi german şi de forţele speciale ale NATO.

„Toţi angajaţii germani ai Consulatului General sunt în siguranţă şi teferi”, a spus un purtător de cuvânt al MAE german.

Atacul subliniază problemele de securitate care iau amploare în Afganistan în ultimele luni. Săptămâna trecută, peste 30 de oameni, inclusiv copii, au fost ucise într-un raid al SUA.

Germania, care este responsabilă pentru prezenţa NATO în nordul Afganistanului are circa 850 de militari în ţară.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS