Cel puțin 77 de morți şi peste 500 de răniți în urma cutremurului de 7,8 grade din Ecuador

Cel puţin 77 de oameni au murit în urma cutremurului puternic din Ecuador. Potrivit oficialilor din Ecuador, acesta este cel mai putrnic seism produs în țară din 1979. Seismul care a avut o magnitudine de 7,8 grade a doborât clădiri, a avariat drumuri şi a provocat pagube pe o rază de sute de kilometri de la epicentru, în capitală şi alte oraşe importante.

Vicepreşedintele ecuadorian Jorge Glas a anunţat, duminică, că cel puţin 77 de persoane au murit, iar alte 500 au fost rănite în acest cutremur, care s-a produs sâmbătă seară la ora locală 18.58 (duminică, 02.58 ora României) în apropiere de Muisne, un oraş de pe coasta de nord.

Bilanţul ar putea creşte în orele următoare, au avertizat autorităţile. Echipe de salvatori caută supravieţuitori în zona puţin populată a unor porturi pescăreşti şi plaje turistice.

„Încercăm să facem tot ceea ce putem, însă nu putem face aproape nimic”, a declarat Gabriel Alcivar, primarul din oraşul Pedernales, situat în apropierea epicentrului. În acest oraş zeci de clădiri s-au prăbuşit, iar locuitori au fost prinşi sub dărâmături.

Din nefericire, spune primarul, jafuri au loc în acest haos, dar autorităţile locale sunt prea ocupate să salveze vieţi ca să mai impună ordinea publică.

„Nu s-a surpat doar o casă, ci un întreg oraş”, a adăugat edilul.

Zeci de imagini cu case căzute la pământ sunt postate pe reţelele de socializare.

La Manta, aeroportul a fost închis după ce turnul de control s-a surpat.

În capitala Quito, oamenii au ieşit în fugă pe străzi, de teamă, în timpul cutremurului. Seismul a doborât stâlpi electrici în mai multe cartiere, iar şase case s-au surpat.

Peste 10.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a oferi ajutor.

Preşedintele Rafael Correa, care se află într-o vizită în Italia Roma, i-a îndemnat pe ecuadorieni să fie puternici. El a semnat un decret prin care a instituit o stare de urgenţă la nivel naţional. Guvernul nu a emis o alertă de tsunami, însă localităţi din apropierea epicentrului au fost evacuate ca măsură de precauţie.

USGS a anunţat iniţial un cutremur cu magnitudinea de 7,4, dar a revizuit în creştere magnitudinea, la 7,8.

Seismul a avut loc la 19 kilometri adâncime.

Cel puţin 36 de replici au fost înregistrate, dintre care una de 6 grade pe scara Richter. De altfel, autorităţile au avertizat locuitorii să se pregătească pentru replici mai puternice în orele şi zilele următoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS