Cel mai important proces după apariția #MeToo: Bill Cosby ar putea face 30 de ani de închisoare

Actorul Bill Cosby, o legendă a televiziunii americane, va fi judecat, la vârsta de 80 de ani, pentru agresiune sexuală.

“Tatăl Americii”, așa cum este supranumit starul american, este acum în fața celui mai important proces de după apariţia mişcării #MeToo.

Actorul a trecut printr-un prim proces sub aceleași acuzații care a avut un rezultat neconcludent. El a fost acuzat în decembrie 2015 de o fostă jucătoare de baschet, Andrea Constand. Ea pretinde că a fost agresată sexual de Cosby în ianuarie 2004, după ce i-a administrat un sedativ puternic. Cei 12 jurați nu au putut ajunge la un verdict.

Peste 60 de femei l-au acuzat public pe Bill Cosby că le-a abuzat sexual. Dosarul Andreei Constand este singurul în care faptele nu s-au prescris.

“Mişcarea #MeToo nu va fi în sala de audiere, dar o va înconjura ca o ceaţă.”, a declarat pentru AFP William Brennan,  avocat din Philadelphia. “Mişcarea s-a impregnat în mass-media şi în societatea noastră ca mirosul de trabuc”, a adăugat avocatul american.

Juriul care va decide dacă Cosby este sau nu vinovat este format de şapte bărbaţi şi cinci femei şi include 10 persoane caucaziene şi două de culoare, la fel ca în timpul primului proces. Apărarea a depus vineri o moţiune împotriva unuia dintre juraţii caucazieni, pe care îl bănuieşte de părtinire.

O altă dificultate pentru apărare: cinci femei au fost autorizate de judecător să depună mărturie în favoarea acuzării.

Toate afirmă că au fost, la rândul lor, victime ale abuzurilor comise de Bill Cosby, care le-ar fi drogat în prealabil.

“Este o problemă uriaşă pentru apărare, care va trebui să lupte pe mai multe fronturi simultan”, a rezumat avocatul William Brennan.

Însă apărarea nu se consideră deja învinsă.

Echipa de avocaţi ai actorului este condusă de Tom Mesereau, care a devenit celebru în 2005, când a obţinut achitarea cântăreţului Michael Jackson, acuzat de molestarea sexuală a unor minori. El a reușit să dovedească atunci că acuzatorii doreau doar să se îmbogătească în urma acestui proces.

El ar putea folosi aceeaşi metodă şi pentru noul lui client, Bill Cosby.

Tom Mesereau a obţinut deja dreptul de a chema la bară o fostă colegă a reclamantei, care s-a declarat dispusă să afirme că Andrea Constand s-a lăudat public că a câştigat o sumă mare de bani de la o celebritate.

Dacă va fi găsit vinovat, Bill Cosby – care a susţinut întotdeauna că Andrea Constand şi-a dat acordul pentru a petrece o seară în compania lui – riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS