Confidenţialitate

Cei 15 români și 4 bulgari evacuați din Afganistan au ajuns cu bine la București

Cei 15 români și 4 bulgari evacuați din Afganistan de Ministerul de Externe și Ministerul Apărării au aterizat la București, după aproape o săptămână de negocieri intense inclusiv cu talibanii care i-au escortat ieri, din tabăra în care se aflau, la aeroportul din Kabul.

Într-un mesaj transmis public, președintele Klaus Iohannis a salutat repatrierea acestora.

Ministrul  de Externe, Bogdan Aurescu, a coordonat celula de criză  formată încă de săptămâna trecută, din care au făcut parte reprezentanți ai MAE, Ministerul Apărării, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații.

Șeful Diplomației Române a explicat că misiunea a fost extrem de complicată, iar multe detalii nu pot fi făcute publice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Kabul, a rămas un alt cetățean român care nu a putut ajunge la timp pentru a fi preluat de avionul Armatei.

Ministrul de Externe a anunțat că se va încerca aducerea sa în țară, dar și a mai multor afgani: foști colaboratori ai Armatei, jurnaliști și bursieri ai statului român.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Românii și bulgarii  care au aterizat astăzi la București au fost aduși în țară de piloți ai Forțelor Aeriene, iar din echipă au făcut parte și mai mulți militari ai Forțelor pentru Operații Speciale.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, le-a mulțumit tuturor celor implicați. El a precizat că MApN va continua să se implice în misiuni de acest tip.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La final, unul dintre românii repatriați, angajat al unei companii internaționale private de securitate a mulțumit autorităților române pentru că i-au adus pe el și pe colegii săi teferi acasă.

 

Președintele Klaus Iohannis a transmis că salută  revenirea în țară a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară.

Șeful statului a ținut să sublinieze că “repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor.”