Confidenţialitate

CEHIA: Proteste în parlament după ce un fost ofiţer comunist a fost numit să supervizeze poliţia

Numirea unui fost ofiţer comunist, care a participat la represiunea din 1989, să supervizeze inspecţia poliţiei cehe, a creat nemulțumiri în parlamentul de la Praga.

Zdenek Ondracek va conduce Comisia parlamentară însărcinată cu controlul GIBS, serviciul de inspecţie a forţelor poliţiei, în ciuda puternicei indignări venite din partea deputaţilor de dreapta, minoritari în cadrul camerei inferioare a parlamentului.

El a obţinut 79 de voturi din partea celor 155 de deputaţi prezenţi, în urma unei dezbateri furtunoase.

Zdenek Ondracek a participat, având pe atunci vârsta de 20 de ani, la reprimarea protestelor în masă împotriva regimului totalitar, în 1989.

Acestea au izbucnit la Praga la 20 de ani după decesul studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în ianuarie 1969 pentru a protesta împotriva intervenţiei militare sovietice.

Sistemul comunist din fosta Cehoslovacie s-a prăbuşit în noiembrie 1989 odată cu „Revoluţia de catifea” condusă de disidentul Vaclav Havel.

Partidul comunist KSCM s-a situat, cu 7,76% din voturi, pe locul cinci în alegerile legislative din octombrie 2017, câştigate de mişcarea centristă şi populistă ANO a miliardarului Andrej Babis, care a obţinut 29,64%.

Un guvern minoritar al lui Babis, format din miniştri membri ai ANO şi experţi neafiliaţi a fost respins de către deputaţii altor opt formaţiuni parlamentare la votul de încredere din 16 ianuarie.

Însărcinat de preşedintele Milos Zeman să încerce şi a doua oară să formeze guvernul, Babis a dat de înţeles că ar putea forma un cabinet susţinut de comunişti, pentru prima dată după 1989.