Confidenţialitate

Cehia: Principalul candidat la funcția de prim-ministru, pus sub acuzare într-un caz de fraudă

Andrej Babis, lider al mișcării ANO și principalul candidat la funcția de prim-ministru în Cehia la alegerile din această lună, a anunțat că a fost pus oficial sub acuzare într-un caz de fraudă.

Babis a negat orice neregulă și a spus că ancheta este un complot al adversarilor, care ar dori să îl împiedice să ajungă la putere.

El a fost acuzat că a ascuns în urmă cu zece ani faptul că era proprietarul fermei și centrului de conferințe ‘Capi hnizdo’ (‘Cuibul berzei’), pentru ca această afacere să se califice pentru o subvenție din partea Uniunii Europene care era destinată de fapt micilor întreprinderi.

„Am primit o decizie privind punerea sub acuzare în acest pseudo-caz. Am atacat imediat în apel această decizie”, a precizat Babis într-un mesaj transmis prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt.

Inculparea sa era de așteptat după ce poliția a cerut parlamentului în august ridicarea imunității parlamentare pentru Andrej Babis, care este totodată un afacerist miliardar, și Jaroslav Faltynek, vicepreședinte al ANO.

Purtătoarea de cuvânt a ANO a spus că și Faltynek, fost director în cadrul companiilor deținute de Babis, a fost inculpat pentru fraudă. Și el neagă orice neregulă.

Parlamentul a votat în favoarea punerii sub acuzare a celor doi bărbați la 6 septembrie.

Babis ar urma să obțină un nou mandat de parlamentar la alegerile de la 20-21 octombrie, ceea ce i-ar reînnoi imunitatea.

Parlamentul va trebui apoi să voteze din nou pentru ridicarea acesteia pentru a permite ca ancheta să meargă mai departe.

Este de așteptat ca ANO să obțină cele mai multe voturi la scrutin, dar nu și o majoritate în parlament.

Mai multe potențiale partide de coaliție au anunțat că nu se vor alătura unui guvern condus de Babis, din cauza investigației împotriva acestuia.