Cehia este ţara din Europa care are cele mai multe biblioteci

Cehia este ţara din Europa care are cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori. În Olanda, Grecia şi Portugalia sunt cele mai puţine biblioteci, iar România se află pe o pozitie de mijloc.

În Europa există peste 65.000 de biblioteci, cele mai multe în Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia. Deşi Cehia are cele mai multe biblioteci raportate la populaţie, Finlanda şi Danemarca cheltuiesc cei mai mulţi bani pe biblioteci: peste 30 de euro pe cap de locuitor. Cehia cheltuie între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, iar România sub 10 euro, potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

De fapt, în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2.000 de persoane, de patru ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de 10 ori mai mult decât în Statele Unite. Unul dintre motive? Din 1919 a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă.

67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an. Sunt urmaţi de danezi, apoi de belgieni. Doar 16% dintre românii adulţi au vizitat o bibliotecă în ultimul an.

Cehii şi-au dezvoltat o obişnuiţă în a citi. Ei cumpără, în medie, 11 cărţi pe an.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS