CEDO obliga statul roman sa despagubeasca doi cetateni germani condamnati pentru trafic de droguri care s-au plans de conditiile din penitenciarele romanesti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă statul român să despăgubească 2 cetățeni germani care au fost închiși în penitenciarele de la noi din țară.

Condițiile li s-au părut acestora mizerabile și s-au adresat judecătorilor de la CEDO.

În plângerea lor, susțineau că închisorile românești sunt foarte aglomerate, iarna este prea frig, iar vara prea cald.

Cei doi cetățeni germani au fost judecați și condamnați definitiv pentru trafic de droguri – după ce au fost prinsi in timp ce vindeau pastile Ecstasy.

Primii patru ani de detenție i-au petrecut dupa gratii in Romania – în arestul preventiv din Timișoara, în peniteciarul Rahova dar și în cel de la Giurgiu.

Ulterior au fost transferați în Germania – însă s-au adresat judecătorilor CEDO pentru a denunța condițiile în care au fost încarcerați în România.

Ei s-au plâns, între altele, că într-o celulă de aproximativ 20 de metri pătrați stăteau 9 deținuți, că paturile erau murdare și că au avut parte de un tratament inuman și degradant.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis cA deținuții să fie despăgubiți de statul român.

Chiar dacă germanii ceruseră despăgubiri de sute de mii de euro, CEDO a stabilit cA fiecare să primească suma de 6 mii de euro, plus dobânda aferentă.