CEDO condamnă Rusia pentru că nu a achetat decesul unor civili la Groznâi în 2000

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că nu a anchetat moartea a 21 de civili la 5 februarie 2000 la Groznâi, potrivit AFP.

CEDO consideră că autoritățile nu au desfășurat o anchetă eficientă cu privire la decesul rudelor petiționarilor și a condamnat Rusia să plătească fiecăruia 15.000 de euro.

„Potrivit petiționarilor, 21 dintre membrii familiilor lor au fost uciși la 5 februarie 2000 în timpul unei operațiuni conduse în special de agenți ai statului”, a precizat CEDO.

O anchetă a fost deschisă o lună mai târziu de Parchetul din Groznâi, însă procedura este încă în desfășurare.

Într-un raport publicat la câteva săptămâni după desfășurarea faptelor, organizația Human Rights Watch a afirmat că forțele ruse au masacrat 62 de civili la 5 februarie 2000 și că armata a încercat apoi să ascundă aceste crime.

În iulie, sesizată de alte rude ale victimelor, CEDO a spus că deschiderea unei anchete la o lună după comiterea faptelor a fost „o întârziere inacceptabilă în cazul morții a zeci de victime”.

„Curtea a fost de asemenea surprinsă de o serie de întârzieri importante și inexplicabile, precum și de nereguli odată ancheta deschisă”, conform acestei decizii de la 26 iulie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS