Cea mai scumpă bijuterie vândută vreodată la o licitaţie: diamantul ”Oppenheimer Blue”

Oppenheimer Blue”, un celebru diamant albastru, a fost vândut cu 56,8 milioane de franci elveţieni (57,6 milioane de dolari) la o licitaţie organizată miercuri seară, la Geneva, stabilind astfel un nou record mondial de preţ pentru toate categoriile de pietre preţioase, au anunţat reprezentanţii casei Christie’s, potrivit Reuters.

”Este cea mai scumpă bijuterie vândută vreodată la o licitaţie”, a declarat Alexandra Kindermann, purtătoarea de cuvânt a casei Christie’s.

Precedentul record mondial de preţ era deţinut de ”Blue Moon Diamond”, vândut de casa rivală, Sotheby’s, cu suma de 48,6 milioane de dolari, în noiembrie 2015. Noul proprietar al nestematei, un colecţionar din Hong Kong, l-a redenumit ”Blue Moon Josephine”. 

Potrivit BBC, casa Sotheby’s a vândut un diamant în 2013 cu suma de 83 de milioane de dolari, însă cumpărătorul a decis în cele din urmă că nu îşi permite să plătească acel preţ, iar casa organizatoare a reintrat în posesia nestematei.

”Oppenheimer Blue”, cel mai mare diamant albastru din categoria ”fancy vivid” (cea mai mare strălucire şi cel mai mare grad de claritate, n.r.) oferit vreodată la licitaţie, este o nestemată dreptunghiulară de 14,62 carate, ce a aparţinut în trecut lui Philip Oppenheimer, un magnat din industria mineritului, care a controlat Diamond Syndicate din Londra. Diamantul avea un preţ estimativ cuprins în intervalul 38 milioane – 45 milioane de dolari. 

Licitaţia, extrem de disputată, a durat 20 de minute şi s-a încheiat după o luptă aprigă între doi colecţionari. Identitatea noului proprietar al diamantului nu este deocamdată cunoscută.

La aceeaşi licitaţie, ”Oriental Sunrise”, o pereche de cercei decoraţi cu două diamante galben-portocalii, a fost vândută cu 11,3 milioane de franci elveţieni (11,5 milioane de dolari). 

Cu o zi înainte, marţi, casa Sotheby’s a vândut un diamant roz, extrem de rar, în formă de pară şi făcând parte din clasa vivid, cu 31,5 milioane de dolari, unui colecţionar privat din Asia. Vânzările totale obţinute marţi seară de casa Sotheby’s au însumat 175,2 milioane de dolari.

Licitaţia organizată miercuri seară de casa Christie’s la Geneva a generat venituri totale de 148,9 milioane de dolari. 

Casa Christie’s este deţinută de holdingul Artemis SA controlat de magnatul francez François Pinault.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS