Confidenţialitate

Premieră la NASA: Cea mai clară imagine a Universului, realizată de telescopul spațial James Webb | VIDEO

A fost publicată prima imagine color realizată de noul telescop spațial James Webb, imagine care reprezintă un record, relatează BBC. Fotografia făcută de telescopul spațial James Webb reprezintă cea mai profundă imagine de până acum a Universului. Președintele Statelor Unite ale Americii – Joe Biden – a declarat că „este o zi istorică”.

Aceasta conține lumina provenită de la galaxii care, în mod normal, au nevoie de miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

NASA i-a prezentat imaginea președintelui Statelor Unite ale Americii – Joe Biden – într-o conferință de informare la Casa Albă.

Marți, 12 iulie 2022, de la ora 16:45 (Ora României), NASA prezintă online fotografia color realizată de telescopul spațial James Webb, dar și alte imagini capturate de acesta pe care specialiștii le numesc „imagini de debut” ale noului telescop.

Cea mai profundă imagine a Universului, realizată de telescopul spațial James Webb

Sursa foto: NASA

Ce reprezintă imaginea realizată de telescopul spațial James Webb

Imaginea capturată de telescopul spațial James Webb este un roi de galaxii din constelația Volans, cunoscută și sub numele de SMACS 0723.

Clusterul este poziționat la o distanță de 4.6 miliarde de ani lumină, însă masa acestuia a curbat și a amplificat lumina obiectelor care se află la o distanță mult mai mare.

Specialiștii spun că este vorba despre un efect gravitațional, echivalentul astronomic al unei lentile de zoom pentru un telescop, explică BBC.

Telescopul spațial James Webb utilizează o oglindă aurită cu o lățime de 6.5 metri și tehnologie infraroșu cu un grad de sensibilitate foarte ridicat. Astfel, spun specialiștii, a reușit să detecteze forma distorsionată a galaxiilor care existau la doar 600 de milioane de ani după Big Bang. Universul are 13.8 miliarde de ani.

Oamenii de știință pot spune, după calitatea datelor produse de Webb, că telescopul detectează spațiul mult mai în profunzime decât cel mai îndepărtat obiect din această imagine.

Hubble obișnuia să privească cerul timp de săptămâni întregi pentru a produce acest tip de rezultat. Webb a identificat obiectele foarte profunde după doar câteva ore de observații.

Joe Biden, despre imaginea realizată de telescopul spațial James Webb: „Este o zi istorică”

„Azi e o zi istorică. Vreau să le mulțumesc tuturor celor de la NASA pentru ceea ce fac”, a spus Joe Biden.

Dacă vrei să urmărești LIVE alături de noi conferința online susținută de NASA pentru prezentarea imaginilor, poți accesa următoarele pagini:

Programul NASA pentru conferința online de marți, 12 iulie 2022, în care prezintă cea mai clară imagine a Universului

  • 16:45 – Introducere în conferință;
  • 17:30 – Prezentarea primelor imagini color realizate de telescopul spațial James Webb;
  • 19:30 – Briefing de presă;
  • 22:00 – Interviuri cu presa.

Telescopul Spațial James Webb, succesorul telescopului Hubble

Telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spațiu pe 25 decembrie 2021. Acesta este succesorul celebrului telescop spațial Hubble.

Telescopul spațial James Webb are două obiective principale:

  • Cercetarea planetelor îndepărtate pentru a identifica dacă acestea pot fi locuite;
  • Realizarea fotografiilor primelor stele care au strălucit în Univers în urmă cu 13.5 miliarde de ani.

Sursa foto: NASA

Citește și: Telescopul James Webb, lansat cu succes | VIDEO