Confidenţialitate

Decana de vârstă a planetei, desemnată să poarte torța olimpică

La 118 ani, Kane Tanaka a fost desemnată să poarte torţa olimpică în această vară, în Japonia.

După ce au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc între 23 iulie și 8 august.

Recordul anterior la categoria „cea mai vârstnică persoană care a purtat torţa olimpică” era deţinut de o femeie de 106 ani, la Jocurile de Vară de la Rio în 2016.

La Jocurile de iarnă de la Sochi, jucătorul de tenis de masă Alexander Kaptarenko a purtat torţa la 101 ani.

Mamă a patru copii, Kane Tanaka a lucrat până la 103 ani, când s-a „pensionat”, lăsând magazinul de orez pe care-l deținea celor cinci nepoţi şi opt strănepoţi. În cei 118 ani de viaţă, a trecut prin cele două războaie mondiale și două pandemii –de gripă spaniolă și de Covid.

Născută în 1903, Kane Tanaka a supravieţuit de două ori cancerului iar în luna mai, va prelua torţa olimpică în oraşul Shime, din prefectura japoneză Fukuoka.

În ciuda vârstei înaintate, chiar dacă va avea un scaun cu roțile pregătit în caz de nevoie, ea se ambiţioneaza să parcurgă ultimii paşi pe propriile picioare, pentru a-i înmâna torţa următoarei persoane.

La aniversarea din ianuarie, japoneză a primit în dar de la apropiaţi o pereche nouă de pantofi sport, special pentru acest eveniment.

Kane Tanaka locuieşte acum într-un azil de bătrâni, unde se trezeşte la 6 dimineaţa. Iubeşte băuturile acidulate, îi plac jocurile de strategie și  matematică iar curiozitatea o ajută să-şi menţina sănătatea minţii şi a trupului. Din cauza restricţiilor epidemice, familia nu a avut voie să o viziteze timp de 18 luni.