Confidenţialitate

Cea mai importantă problemă din învățământ: Ce ați rezolva în primul rând dacă ați fi ministrul Educației?

Învățământul nostru este de opt, hai nouă, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, invitat în acest weekend la Digi24. Fiul ministrului a dat capacitatea vara trecută, iar Sorin Cîmpeanu a avut acum decența să recunoască faptul că i­-a plătit pregătire privată. Cât, nu știm cât… dar vă spun eu, că am făcut un calcul, la scorurile din București, un an de pregătire la română și mate, ca efort financiar pentru părinți, suma devine comparabilă cu taxa anuală pentru o școală sau un liceu privat.

Sincer să vă spun, nu înțeleg de ce Ministrul Educației n-a avut puterea să îi dea afară pe profesorii pe care i­-a avut copilul său la șocală… Dacă i-a pus pregătire, poate aceștia erau incompetenți, dacă erau incompetenți sigur nu toți părinții au avut bani de pregătire privată… de ce să îi mai ții pe funcții? Sau poate erau titulari… o situație în care nici ministrul nu are ce face, căci titularizarea asta e mai puternică decât inamovibilitatea judecătorilor… Mai repede dai la o parte un judecător incompetent decât un dascăl incompetent.

Ministrul spune, însă, că învățământul românesc este într­un cerc vicios și că fără salarii bune nu vom avea nici dascăli buni… Până una alta, creșterea salariilor se face pentru dascălii existenți… inamovibili, cum spuneam, prin titularizare. Le dăm salarii mari, dar oricum poarta școlii este închisă pentru profesorii tineri. E deschisă acolo unde nu merge nimeni, la țară, acolo unde copiii nu au nici măcar un wc curat. Apropo, România formelor fără fond are reguli de igienă, universale și europene, dar în fiecare an, … 2000 din 5000 de școli din România pornesc anul fără autorizație sanitară.

Sunt atât de multe probleme încât, ca părinte, îți vine să te iei cu mâinile de păr, indiferent că ești, sau cu atât mai mult, dacă ești un părinte ministru. Ei bine, azi, la România în Direct, veți fi dumneavoastră părinți și miniștri în același timp. Vă rog să desemnați o problemă, cea mai importantă, pe care ați rezolva-­o prima. Ce ați face în primul rând dacă ați fi ministrul Educației?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ce-ati-rezolva-in-primul-rand-daca-ati-fi-ministrul-educatiei-14-septembrie-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.