Confidenţialitate

CE vrea să reglementeze modul în care statele membre ale Uniunii își închid granițele | AUDIO

Comisia Europeană propune, în contextul pandemiei, ca măsurile ce restricționează liberă circulație în Uniune să fie mai clare și mai predictibile.

Comisia a adoptat vineri o propunere de recomandare a Consiliului, pentru a se asigura că orice măsuri luate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar tuturor statelor membre.

Propunerea Comisiei stabilește criterii și praguri comune pentru introducerea unor restricții de călătorie, în coduri de culoare de la verde la roșu, cu aceleași măsuri pentru călătoriile în zonele cu risc ridicat, dar și cu informații clare și în timp util pentru cetățeni.

Comisia notează că în prezent există o mare discrepanță între regulile pe care le aplică statele membre atunci când restricționează liberă circulație în Uniune, din cauza riscului Sars-Cov-2.

Astfel, potrivit propunerii de acum, atunci când adopta o măsură restrictivă de călătorie, fiecare stat membru ar urmă să ia în considerare următoarele date:

– numărul total de cazuri COVID-19 la sută de mii de persoane într-o zonă dată, într-o perioadă de 14 zile;

– Procentul de teste pozitive din toate testele COVID-19 efectuate într-o anumită zonă, într-o perioadă de șapte zile;

– numărul total de teste făcute la 100.000 de persoane într-o anumită zonă, în termen de de șapte zile.

Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze aceste date la nivel regional.

Totodată, Comisia propune și când anume să nu fie restricționată libera circulație într-un stat membru: atunci când, în ultimele 2 săptămâni, în zona respectivă s-au înregistrat mai puțin de 50 de cazuri la suta de mii de persoane sau când procentul testelor pozitive reprezintă sub 3% din numărul total de teste făcute acolo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș