Timișoara ar putea primi titlul de Capitală Europeană a Culturii cu o întârziere de doi ani

Timișoara ar putea primi titlul de Capitală Europeană a Culturii abia în 2023, nu de anul viitor.

Comisia Europeană propune amânarea anului în care orașul de pe Bega va deține acest titlu. Măsura vine în contextul crizei provocate de pandemie.

Mai exact, CE vrea să se ofere orașelor Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) posibilitatea de a-și prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021. Astfel, Novi Sad (Serbia) ar urma să primească titlul în 2022, iar Timișoara în 2023.

Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, a declarat că Rijeka și Galway merită o șansă egală de a se redresa și de a-și demonstra reziliența și creativitatea. Cele două au fost cel mai grav afectate de pandemie și au fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să știe când își vor putea relua programele și în ce condiții.

În practică, ele nu au putut să-și desfășoare evenimentele pentru „Capitala Europeană a Culturii” și să profite de pregătirile lor atente.

„Capitalele Europene ale Culturii au deschis întotdeauna inimile și mințile și au găzduit spectatori și artiști variați, iar acest lucru trebuie să continue. Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite orașelor Novi Sad, Timișoara și Elefsina să depășească criza actuală din sectorul culturii și din cel al turismului și să mobilizeze investiții relevante, inclusiv grație solidarității la nivel european”, a spus Schinas.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS