Ce sunt bufeurile din premenopauză şi cum pot fi evitate

Uneori bufeurile nu pot fi evitate, dar există metode pentru a le face mai uşor de suportat.

Aproximativ 70% dintre femeile care trec prin premenopauză suferă de bufeuri, cel mai întâlnit simptom al acestei perioade, definit prin senzații scurte de căldură însoțite de transpirații, înroșirea feței sau palpitații.

Cauzele exacte nu se cunosc, dar s-au găsit explicații ce privesc modificări ale circulației sanguine.

Vasele superficiale se dilată pentru a scădea temperatura și astfel căldura este eliminată la nivelul pielii. Procesul de transpirație contribuie de asemenea la răcirea corpului.

Uneori bufeurile nu pot fi evitate, dar există metode pentru a le face mai uşor de suportat. Se recomandă consumul de legume, fructe și crudități. Reduceți cantitatea produselor de origine animală și consumați cel puțin 1 litru și jumătate de apă pe zi. Lichidele fluidifică sângele și hidratează pielea. Evitați consumul excesiv de cafea și alcool, evitați alimentele picante, fumatul și îmbrăcați-vă cu haine confortabile.

Există și medicamente care pot veni în ajutor, precum terapia de substituție hormonală, dar acestea pot fi urmate numai cu recomandarea medicului pe o perioadă atent prescrisă de către acesta, pentru a evita efectele adverse.

Rezultatele studiilor medicale arată că exercițiile fizice moderate sunt recomandate pentru combaterea simptomatologiei de la începutul menopauzei.

Menținând un stil de viaţă activ, femeile își asigură starea de bine și vor trece prin procesul de îmbătrânire într-un mod sănătos.

Femeile supraponderale și cele sedentare se confruntă cu simptome mai intense ale instalării menopauzei care pot fi evitate prin mișcare zilnică și exerciții fizice.