Confidenţialitate

Ce spun românii din Marea Britanie despre referendumul de joi

Cea mai mare incertitudine legată de posibila ieșire a Marii Britanie din Uniunea Europeană este ce se va întâmpla cu imigranții aflați deja în Regat, dar și cu cei care încă vor să ajungă aici.

Premierul Marii Britanii David Cameron a promis că va reduce numărul celor care vin în țară la sub 100.000 pe an, însă acest lucru nu s-a întâmplat, fiind aspru criticat de adepții BREXIT.

În 2015, migrația netă, adică diferența între cei nou veniți pentru cel puțin un an  și cei care au părăsit Marea Britanie a fost de peste 330.000 de persoane.

Dintre cei intrați în Regat, 184.000 au provenit din țări ale Uniunii Europene, iar 188.000 din țări din afara spațiului comunitar.

În Marea Britanie trăiesc și câteva sute de mii de români, iar aproximativ 170.000 sunt înregistrați legal.

Fostă jurnalistă la BBC, Mihaela Avram, trăiește la Londra de mulți ani.

Și-a schimbat meseria, devenind asistent medical stomatolog. Ea povestește pentru Europa FM că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va amplifica și mai mult retorica celor care susțin că cetățenii din țările fostului Imperiu Britanic ar trebui favorizate în ceea ce privește accesul pe piața muncii.

”Foarte mulți militează aici pentru restrângerea drepturilor pentru europeni și un acces mai rapid pe piața forței de muncă al celor din India. Se poate vorbi chiar și de discriminare în momentul de față.  Nu am fost discriminată personal, în mod fățiș, însă sunt priviri care spun totul. În momentul în care spun că sunt din România se instalează o tăcere. Momentul acela e clar, se știe că est-europenii nu sunt bine văzuți aici. Acum se pronunță numele românilor și bulgarilor care vin și le iau joburile englezilor, lucru care nu este adevărat.”, spune Mihaela Avram.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte sunt și români care cred că nu vor fi afectați direct, spune un alt fost jurnalist BBC român, Nicu Teodorescu.

”Evident că românii sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Foarte puțini dintre ei au însă drept de vot, pentru că foarte puțini au dubla cetățenie, condiție pentru a vota. Însă, nu cred că e o îngrijorare peste măsură, deocamdată e mai mult o curiozitate printre cei cu care am vorbit”, afirmă Nicu Teodorescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.